середа, 12 грудня 2018 11:25

Від тиску і астми: родина бджолярів зробила бізнес на продукції з меду
3

Віталій Майстренко з Мальчиківки має 100 вуликів
Фото: Олег Журавльов
Віталій Майстренко з Мальчиківки має 100 вуликів
Віталій Майстренко з Мальчиківки має 100 вуликів

Віталій Майстернко із матір'ю Надією з Пальчиківки виробляють та продають продукти бджільництва - бджолине маточне молочко, квітковий пилок, прополіс. Мають 100 вуликів.

Як живе родина бджолярів, хто і навіщо купує їхню продукцію та як мед впливає на людину — у репортажі Газети.

Продукцію бджільництва вживають для підтримки імунітету, зниження артеріального тиску, виведення холестерину, покращення обміну речовин серцевого м'яза, при астмі. Прополіс використовують як природний антибіотик, при гастриті та виразці шлунку. Маточне молочко знищує стафілокок і туберкульозну паличку. Підвищує стресостійкість.

З Майстренками говоримо за столом у світлій просторій кімнаті їхнього будинку. Влітку тут розміщується лабораторія з виготовлення маточного молочка та інших продуктів бджільництва. Зберігається мед у дерев'яних діжках та білих пластикових відрах. Віталій наливає чай у чашки:

"Повний набір вітамінів та мікроелементів взимку може дати організму бджолине маточне молочко. Хто його вживає - у міжсезоння не хворіє або переносить хвороби набагато легше. Наші вулики — особливі. Багато молодих бджіл. Мед — не основна продукція. Його качаємо раз за літо - на початку серпня, коли закінчується сезон маточного молочка. Звичайні пасічники качають тричі. Можуть вивезти свої вулики в ліс чи до медоносних полів. Ми — ні, бо лабораторія прив'язана до морозильних камер. Маточне молочко поза вуликом швидко втрачає лікувальні властивості. Його одразу треба або морозити, або консервувати медом".

100 грн коштує літр меду у пасічників Майстренків. Ціну на продукцію не підвищували останні 8 років. 400-грамова банка суміші квіткового пилку з медом коштує 60 грн. Якщо сюди додати маточне молочко — 70 грн. 2 грами маточного молочка у 100 грамах меду — 60 грн. Суміші пофасовані у скляні та пластикові баночки. На етикетках кожного препарату - перелік хвороб, при яких їх вживають.

Маточник тане під язиком. Присмак пекучо-кислий. Один коштує 10 гривень. У банці їх - 103. Ціна банки - 1 тис. грн.

Консервований медом пилок кульбаби містить більше 250 корисних речовин: амінокислот, білків, жирів, мікроелементів, ферментів, вітамінів. Застосовують при хворобах серця, судин, печінки, підшлункової залози, анемії, інфекційних та простудних захворюваннях. Приймають двічі на день по чайній ложці за півгодини до їжі, розсмоктуючи і не запиваючи. Не рекомендують при алергіях.

"Найбільша загроза для бджіл - навіть не хімікати. Місцеві агрономи з нами дружать. Про обробку полів попереджають задовго, під розпис. Розуміють, що від бджіл на третину залежить їхній урожай, - пояснює Віталій. - Біда — зміна клімату. Наприклад, акація повинна цвісти не 9 травня, а 27-го, у теплу вологу погоду. Колись нею цілий тиждень пахло все село. Тепер через спеку відцвітає за два-три дні. Якщо різко похолодає, бджоли той кілограм акацієвого меду й самі з'їдять. Зібрати травневий мед дуже важко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бджоли перетворили стіну будинку на вулик

Автор: Олег Журавльов
  Віталій Майстренко з Мальчиківки має 100 вуликів
Віталій Майстренко з Мальчиківки має 100 вуликів

"Я ліків не призначаю. Ті, кому медики призначили такі препарати, знаходять нас на виставках, в інтернеті. Купують місцеві люди. Перелік хвороб, при яких наші продукти допомагають, величезний. Вони відновлюють тканини травної системи, запобігають склерозу артерій, нормалізують гемоглобін, допомагають при аритмії, тахікардії, брадикардії, очищають печінку від токсинів. Знаю, що для дітей маточне молочко — найцінніший засіб. Особливо після хвороби, тривалого прийому антибіотиків. Профілактично. Якщо у молодої мами пропало грудне молоко, за 2-3 дні бджолине маточне молочко може повністю відновити лактацію".

Серед клієнтів — люди із Одеси, Чернівців, Вінниці, Києва, Донецька, Кременчука.

У Києві відбулася аакція жителів міста Кременчук на Полтавщині проти масового використання хімікатів на полях. Кременчужани-пасічники принесли труну з мертвими бджолами до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Від тиску і астми: родина бджолярів зробила бізнес на продукції з меду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають