середа, 12 грудня 2018 18:01

Наче у казці: майстер прикрасив село бетонними скульптурами
6

Ярослав Шкарупа із Коломацького ліпить із бетону скульптури. Захопився шість років тому, коли випадково натрапив на форум в інтернеті. Відтоді на замовлення ліпить героїв мультфільмів та казок.

Коломацька ОТГ замовляє в нього скульптури для дитячих майданчиків. Селяни купують, щоб прикрасити двір чи сад.

Зустрічаємося на зупинці громадського транспорту у селі Коломацьке. Ярослав якраз працював у своїй майстерні, яка знаходиться за кілька хвилин звідси.

"Побачив, як люди в інтернеті виставляли фото зліплених мангалів, скульптур тварин. Теж захотілося спробувати. Дивився відео ролики в ютюбі. Купував гіпс, цемент, різні клейові суміші. Змішував їх, шукав формули. Першою роботою був півтора метровий крокодил. Над ним промучився чотири дні. Пофарбував у зелений колір. Він і досі знаходиться на подвір'ї у мами. Як прикраса ландшафту. Але то перша і ще примітивна проба. Далі зробив гномика, лелеки, журавля, жабок. Потім сусіди почали просити, щоб і для них зліпив. Одному підприємцю обліпив виноградними лозами фасад будинку. Ще для одного чоловіка виліпив фонтан із русалками".

Рік тому із товаришем Олександром Кришнем відкрив власну фірму із виготовлення скульптур.

"Розподілили обов'язки. Він відповідає за юридичні питання, пошук клієнтів та інші організаційні справи. А на мені – творчість. Зняли у місцевого фермера приміщення. Якраз робимо тут ремонт. Утеплюємо. Можливо, викупимо згодом".

Пропонує пройтися до майстерні. Дорогою показує свої роботи, які прикрашають Коломацьке.

"Ось стилізував пам'ятник полеглим воїнам під час Другої Світової війни. Працював над ним два місяці. Він на 80 процентів був руїною. Коли обдер верхній шар, то все світилося як решето. Навіть рука відпала. Сам придумав дизайн. Намалював два ескізи. Депутати на сесії погодили один із них. На початку травня пам'ятник був як новий".

На вході у парк - скульптури ведмедів. Поряд спортивного майданчика — виліплений спортивний м'яч. Через дорогу біля сільської ради на дитячому майданчику - казкові герої: Віні Пух, Іа, П'ятачок, Лисичку, Тигр. Їх змайстрував за півтора тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили зворушливу скульптуру кота з смартфоном

Коломацька ОТГ – крупний клієнт.

"На території школи на дитячому майданчику поставили звірів: кролика, лисеня та носорога у вигляді клумб. У Степанівці стоять мої оленята та стилізовані лавочки із ведмедем. У Дудниковому – два динозавра і лисиця із колобком. У Василівці є носоріг та черепаха"

Вартість скульптури залежить від розмірів та деталізації зображення.

"Виріб з величину німецької вівчарки коштуватиме чотири чи п'ять тисяч гривень. Його можу виготовити за тиждень".

Художник Мет Вілсон з Південної Кароліни створює скульптури зі старих кухонних приборів. Захоплення почалося у 2006 році.

Зараз ви читаєте новину «Наче у казці: майстер прикрасив село бетонними скульптурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають