понеділок, 15 липня 2013 13:15

"Регіонал" пропонує не арештовувати заставне житло українців

"Регіонал" пропонує не арештовувати заставне житло українців
Необхідність таких змін депутат бачить через несправедливі арешти майна людей у разі шахрайських випадків укладення договорів. Фото: sq.com.ua

Заставне нерухоме майно фізичних осіб, у разі визнання кредитних договорів недійсними, пропонують не заарештовувати.

Із такою ініціативою виступив народний депутат від Партії регіонів Олександр Фельдман, подавши до парламенту відповідний законопроект N2574а, пише Комерсант.

Згідно з документом, запропоновано не накладати арешт на заставу при визнанні кредитного договору недійсним, але лише у тому випадку, якщо позичальник або його поручитель є фізичними особами. Арешт може бути накладений тільки на майно підприємців. Такі зміни запропоновано внести до ст. 1057-1 Цивільного кодексу.

На думку депутата, необхідність прийняття таких змін обумовлена ??тим, що у випадках укладення договорів шахрайським шляхом, на майно фізособи несправедливо накладається арешт. Наприклад, якщо будь-яка особа за допомогою обману або під тиском уклала договір застави свого майна, то навіть визнання судом такого договору застави недійсним не звільнить поручителя від обов'язку забезпечити чуже зобов'язання і віддати своє майно, пояснив Фельдман.

При визнанні кредитного договору, укладеного з фізособою, недійсним, кожна зі сторін, згідно зі ст. 216 цього ж кодексу, повинна повернути все, що отримала за договором: позичальник повертає кредитні кошти, а банк - житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заставні квартири подешевшали, але українцям все одно не вистачає на них грошей

Для кредитора арешт заставного майна може стати проблемою. Арешт може бути знятий, тільки якщо кредит буде повністю погашений протягом 30 днів, а такого практично ніколи не буває. Тому майно арештовується, і його не можна продати. Це невигідно банкам, оскільки може існувати рішення про накладення стягнення на майно, але його не можна реалізувати.

А для банків прийняття такого закону зовсім є небажаним, оскільки він ускладнить їм роботу з проблемними позичальниками. За словами банкірів, процес стягнення дуже складний, і якщо буде таке спрощення, то для фізичних осіб це буде зручним, адже можна буде взяти кредит і нічого потім не повертати. Однак будь-які спрощення для позичальників означають ускладнення стягнення боргів банками.

Крім того, ухвалення закону потягне за собою зростання вартості кредитів, оскільки банки намагатимуться фінансово захистити себе від недобросовісних позичальників.

"Ця норма неминуче буде використана позичальниками, які можуть платити за кредитами, але не хочуть цього робити, а таких клієнтів багато. Банки підвищать вартість кредитів, оскільки чим менше прав у кредиторів, тим вище ризики неповернень і, відповідно, вартість позик", - кажуть банкіри.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" пропонує не арештовувати заставне житло українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути