середа, 01 серпня 2018 11:46

На Хрещатику "закінчилися" квартири за 6 тисяч доларів
5

Фонд держмайна вдарила по кишенях "сірих" оцінювачів. Так, з 18 липня ФДМ України запустив в роботу модуль, який діє за принципом системи ПРОЗОРРО, тільки для ринку нерухомості. Цей електронний модуль містить в собі більше двох мільйонів записів найбільших сайтів купівлі-продажу нерухомості та автоматично визначає середню вартість квадратного метра по 15 критеріям, таким чином проводить верифікацію звіту оцінювача. Якщо в оцінці, яка готується, наприклад, для угоди купівлі-продажу, занижена ціна, це не дозволяє її зареєструвати в системі і блокує подальші дії нотаріуса по реєстрації угоди.

Про це повідомляють "Подробности".

Раніше, до запуску модуля ФДМУ навіть великі об'єкти нерухомості оцінювали до 149 тис. грн, що дозволяло уникнути сплати податків. Причому робили це практично безкарно, тому що ефективного регулятора і механізму не визнати таку оцінку не було. Таким чином в базі Фонду є і земельні ділянки та квартири "на Хрещатику", оціночною вартістю $ 5-6 тис. Внаслідок заниженої оцінки, держава не отримувала податків на суму 2-3 млрд. грн щорічно.

Так, в день в Україні проводиться 2400-2700 угод з нерухомістю. За оцінками ФДМУ до 30% таких угод до останнього часу проводилися за заниженою вартістю. Як нам вдалося з'ясувати у заступника голови ФДМУ Євгена Асташева, який відповідає за впровадження проекту, в подальшому надходження в бюджет виростуть ще - названі суми за угоди з житловою нерухомістю були отримані при роботі тільки одного електронного майданчика. Незабаром запрацює ще один, а до кінця осені буде не менше 10 електронних майданчиків.

"Доброчесні оцінювачі добре сприйняли систему і почали в ній працювати, всякі сірі махінатори, зрозуміло, демонструють своє невдоволення. Система ефективно працює і позбавляє оцінювачів чорного заробітку, таким чином робить наш ринок прозорішим і дисциплінованим", - зазначив він.

Тільки за 10 днів роботи модуля нотаріусами проведена перевірка 2135 об'єктів житлової нерухомості, що побічно підтверджує проведення угод на загальну суму близько 1,5 млрд. грн, згідно з якими сплачено 5% ПДФО - 97 млн ​​грн, 1,5% - військовий збір - на суму 22,4 млн грн, 1% - пенсійний збір - на суму 14,9 млн грн та 1% від суми угоди - держмито - на суму 14,9 млн грн.

"Заниження вартості хоча б у 30% об'єктів житлової нерухомості в 2-3 рази, яке спостерігалася до введення роботи модуля, призвело б до недоотримання бюджетом 30-40 млн грн за ці 10 днів", - зазначив Асташев.

В цілому, впровадження системи дозволить збільшити надходження до державного бюджету на 2-5 млрд. грн. щорічно. Модуль розроблений як 100% аналог систем "ПРОЗОРРО. Публічні ЗАКУПІВЛІ" ,"ПРОЗОРРО. ПРОДАЖІ", забезпечує анонімність і унеможливлює ідентифікацію СОДів і оцінювачів в Єдиній базі до моменту закінчення перевірки звіту про оцінку, яка здійснюється модулем Єдиної бази. Це є гарантією об'єктивності і неупередженості такої перевірки, відсутність людського фактора, а також відсутність негативних правових наслідків для СОДу і оцінювачів у разі відмови Єдиної бази в реєстрації звіту про оцінку через невідповідність індикативні показники.

Зараз ви читаєте новину «На Хрещатику "закінчилися" квартири за 6 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути