Ексклюзиви
субота, 22 жовтня 2016 11:13

Експерт розповів, на що потрібно звертати увагу при купівлі квартири

Експерт розповів, на що потрібно звертати увагу при купівлі квартири

Купувати квартиру в столиці небезпечно, навіть у державних будівельних компаній.

Про це Gazeta.ua заявив адвокат Олександр Дядюк.

"Зараз купувати квартири в Києві небезпечно. Особливо інвестувати у будівництво. Менші ризики — придбати житло в компанії з незаплямованою репутацією. Але вони все одно є. Півроку тому Верховний суд прийняв рішення, що той, хто уклав договір майнових прав, насправді безправний. Забудовник не зобов'язаний надати квартиру. У кращому випадку — поверне гроші. Тобто якщо інвестор уклав у будівництво 100 тисяч гривень при курсу - долар по вісім гривень, це було 12 тисяч доларів. Зараз це близько чотирьох тисяч доларів", - розповів він.

Експерт порадив, на які дрібниці має звертати увагу інвестор перед тим, як укладати гроші в нерухомість.

"Треба дивитись на будівельну категорію. Якщо будинок поділений на під'їзди, і кожен оформлений окремою секцією — це вже третя категорія, значить порушення. Має бути четверта або п'ята. Чим менша категорія, тим менший контроль. Солідні компанії такого не роблять", - зауважив юрист.

Також необхідно зважати на порушення забудовником будівельних норм, додав Дядюк.

"На кожного жителя має припадати від 0,7 кв м дитячого та спортивного майданчика. Паркомісця мають розраховуватись пропорційно кількості жителів багатоповерхівки. Не всі компанії бажають укладати гроші в інфраструктуру. Наприклад, до великого комплексу міська влада вимагає звести дитсадок. Забудовник розбиває проект на черги, в останню вписує дитячий заклад. Потім каже, що на нього не вистачило грошей", - сказав він.

Інвестиція в будівництво державною компанією не є стовідсотковою гарантією отримання житла, наголосив адвокат.

"Наприклад, держкомпанія "Укрбуд" за останні роки не звів навіть туалету. Це робить приватна компанія "Укрбуддевелопмент", який входить із ним у холдинг. Договори теж укладаються із приватними фірмами. Так вже 10 років", - розповів Олександр Дядюк.

Не має значення - земля під будівництво в оренді чи куплена. Головне, щоб майнові права були оформлені законно, додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три найбільші будівельні афери за 25 років

У столиці виявили 300 незаконних будівельних майданчиків. Всього нарахували 2 тис. об'єктів на стадії будівництва.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, на що потрібно звертати увагу при купівлі квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути