четвер, 20 квітня 2017 10:33

Приватизувати кімнати в гуртожитках дозволили з другої спроби

Автор: molbuk.ua
  Рік тому Верховна Рада прийняла закон про безкоштовну приватизацію кімнат у гуртожитках. За місяць президент ветував його.
Рік тому Верховна Рада прийняла закон про безкоштовну приватизацію кімнат у гуртожитках. За місяць президент ветував його.

"За гуртожитки почнуться війни у судах. Адже кімнати, які є власністю підприємств, передають жителям без компенсації з боку держави, з частковою або повною компенсацією. Хто вирішуватиме як саме треба платити компенсацію? Я вже бачу валізи грошей, які заноситимуть чиновникам за потрібне рішення", - говорить віце-президент Асоціації професійного управління нерухомістю Анатолій Топал.

Рік тому Верховна Рада прийняла закон про безкоштовну приватизацію кімнат у гуртожитках. За місяць президент ветував його. Пояснив, що суперечить Конституції.

"Такі зміни мають здійснювати вкрай виважено, адже стосуються житлових прав громадян. Натомість закон містить норми, які суперечать Конституції і законам України. Зокрема, документ обмежує права громадян, які законно мешкають у гуртожитках, на приватизацію жилих приміщень у них залежно від наявності трудових відносин з підприємством, яке надало їм право проживати в гуртожитку, або офіційної реєстрації місця проживання в гуртожитку. Це може посилити соціальну напругу в суспільстві", - повідомила прес-служба президента.

Петро Порошенко повернув закон у Верховну Раду зі своїми правками. За нього повторно голосували 5 квітня 2017-го. "За" - 256 голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб добудувати Собор Святого Петра продавали індульгенції на відпущення гріхів

Автор: mobypicture.com
  Приватизувати кімнату можна буде в гуртожитках, що побудовані в радянські часи державним коштом.
Приватизувати кімнату можна буде в гуртожитках, що побудовані в радянські часи державним коштом.

Право на приватизацію отримали громадяни, які проживають понад 5 років у гуртожитках. Будівлі мають перебувати у власності об'єднаних територіальних громад. Ще одна умова для безкоштовної приватизації є те, що мешканець гуртожитку або його сім'ю заселили в гуртожиток на підставі спеціального ордера і проживали в ньому за договором найму жилого приміщення.

Приватизувати кімнату можна буде в гуртожитках, побудованих у радянські часи державним коштом, і які внесли в уставні фонди господарських товариств та інших організацій, які утворилися через корпоратизацію колишніх державних і комунальних підприємств. Однак норма не поширюється на гуртожитки, побудовані в радянські часи приватними чи колективними власниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки доведеться платити за нерухомість

"Сусіди живуть у гуртожитку по 10-15 років. Власного житла не мають. Про можливість приватизації чули, але ще не пробували. Якби приватизували, то могли б побиті вікна в коридорах і кімнатах замінити, поремонтувати дах, бо тече. Взимку тиждень сиділи без електрики, а в гуртожитку опалення газового немає. Лише вода і світло. Не знали до кого звернутися, щоб полагодили. Якби було своє, то простіше. У місяць платимо взимку 1500 гривень за кімнату, влітку - 1000. Не знаємо куди ці гроші йдуть, будинок аварійний", - розповідає Наталія Міщенко із міста Золотоноша Черкаської області. Живе у гуртожитку 4 роки.

За даними Державної служби статистики, на 1 травня 2014 року в Україні налічували 9561 гуртожитків. З них - 6189 відомчі, навчальних закладів та інші, 1957 - комунальної власності, 761 - державної власності, 654 - гуртожитки, що увійшли до статутних капіталів товариств. Загалом у гуртожитках всіх форм власності проживають 454 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Приватизувати кімнати в гуртожитках дозволили з другої спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути