Ексклюзиви
вівторок, 18 лютого 2020 13:58

Усе про вранішній бій у Золотому

Усе про вранішній бій у Золотому
На світанку 18 лютого бойовики атакували українських воїнів з артилерії. ЗСУ дали гідну відсіч

Уранці 18 лютого російські окупанти атакували три українські передові спостережні пункти в районі Золотого на Луганщині. Застосували міномети та пішли в наступ на позиції 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців. Таких широкомасштабних бойових дій на фронті не було з 2018 року.

Бойовики відкрили вогонь із мінометів та атакували позиції в районі сіл Новотошківське, Оріхове, Кримське на Луганщині.
''З того боку почали стріляти десь о пів на шосту ранку. Так відбувалося десь протягом години, після чого наші почали відповідати, - каже волонтерка Олена Печена з міста Золоте. - На цей час, за її словами, обстріли тривають, але вже не з такою інтенсивністю, як це було вранці".
Українські бійці відійшли із спостережного пункту під назвою ''Баня''. Залишили там одного із загиблих. Коли бойовики зайшли на спостережний пункт - його накрили артилерією у відповідь.
У ворога троє загиблих, п'ять поранених. Противник попросив режим тиші, щоб забрати їх.
За версією бойовиків ЛНР, вони відбивали наступ диверсійно-розвідувальної групи Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче поділити Авдіївку: що відомо про розведення сил на Донбасі

Тактичні бої


Задум командування противника був вибити українські підрозділи з плацдарму на Сіверському Дінці в районі Новотошківка – Кримське.
Або принаймні відтіснити від дороги на Сєвєродонецьк в заплаву річки, пояснює координатор ''Інформаційного опору'' Костянтин Машовець.
''Вдарили у стик двох бригад, за класичною схемою. Ще атакували Новотошківку й Оріхове - хотіли скувати тактичні резерви Об'єднаних сил'', - заявив Машовець.
''Так противник використав попереднє вогневе придушення нашої системи оборони (те, що називається артпідготовкою). Її характер і інтенсивність (командування противника збільшило на цій ділянці вогневі засоби) свідчить про попередню підготовку противника до активних дій''.

Реакція влади


Президент України Володимир Зеленський назвав наступ російських військ на ділянці розведення сил цинічною провокацією та спробою зірвати мирний процес.
''У п'яту річницю Дебальцівської трагедії бойовики та окупанти влаштували цинічну провокацію. Сьогодні зранку вони атакували позиції Об'єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Обстріли велися зі зброї, забороненої Мінськими угодами. Воїни Збройних сил України дали гідну відсіч агресору'', - каже Зеленський.
У Міністерстві закордонних справ відправили ноту протесту РФ та закликали весь світ засудити російську провокацію.

Ситуація вздовж лінії фронту


Обстріли тривали і на інших ділянках фронту. 82-мм та 120-мм міномети ворог застосовував в районі населених пунктів Гнутове, Водяне та Павлопіль, що на Донеччині.
Неспокійно зранку 18 лютого було також у районі населеного пункту Зайцеве. За попередньою інформацією, внаслідок необережного поводження з боєприпасами потужний вибух пролунав на однійі з тилових ворожих позицій, до лікарень окупованої Горлівки доставили понад десяток бойовиків.
Окупаційні війська перекрили також сьогодні контрольно-пропускний пункт у районі населеного пункту Новотроїцьке.

12 лютого на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську погодили розведення сил біля контрольного пункту в'їзду та виїзду "Гнутове" на Донеччині.

Україна пропонує розвести війська ще у двох районах - біля залізничного мосту в районі Станиці Луганської та села Новоселівка Друга на Луганщині.

Гібридні сили РФ пропонують ще 5 місць для розведення. Але усі їхні пропозиції – це розділення населених пунктів неподалік лінії фронту.

Зараз ви читаєте новину «Усе про вранішній бій у Золотому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути