24 квітня в Полтаві відбувся конкурс-дегустація пасок "Полтавський Великдень". Його організувало державне підприємство "Полтавастандартметрологія". У змаганнях взяли участь сім пекарень області.
У дегустаційній залі на кожному столі по кілька пасок різної ваги. Журі виносять таці зі шматками пасок. Кусені пронумеровані.
— Найходовіші трьохсотграмові. Саме їх беруть на освячення, — каже учасниця конкурсу, директор пекарні українсько-німецького підприємства з Полтави "Злаки" 41-річна Наталія Котенко. — У нас є паски за старовинними рецептами. Є сучасні з горіхами та цукатами.
100-грамова паска коштує 1,5 грн, аналогічна з горіхами та цукатами — 2 грн.
— Спеціально вигадали святкову упаковку зі стрічками, — хвалиться Котенко. Їхню продукцію можна купити у фірмовому кіоску на вул. Фрунзе в Полтаві та в супермаркетах.
Оцінити паски запросили журі на чолі з гендиректором "Полтавастандартметрологія" Віктором Мирунком.
— Конкурс хороший, але не зовсім вчасний, — зауважує член журі, начальник лабораторії асоціації "Полтавахліб" Валентина Бакало. — На всіх підприємствах саме гаряча пора, бо печуть.
Каже те, що хлібозаводи не побоялися виставити свою продукцію, вже свідчить про її якість.
— Паска має бути здобною. Тоді вона довго не черствіє, — запевняє Бакало. — Раніше наші бабусі пекли паску раз і вона долежувала свіжою до провідної неділі.
Бакало представляє вироби кожного хлібозаводу. Зазначає, що Полтавський хлібокомбінат перед випічкою запросив священика освятити виробництво.
Кожен із суддів спочатку нюхає, а потім їсть. Віктор Мирунко говорить, уже за запахом паски можна сказати, скільки підприємство поклало туди дріжджів. Чи є в ній хімічні розпушувачі. Зауважує, що всі зразки надто солодкі.
— Засмучують штучні барвники в присипці, — хитає головою Мирунко. — Молодці з Полтавського хлібозаводу "Південний", вони підфарбували білок буряковим соком.
За підсумками конкурсу найбільше балів отримала паска Полтавського хлібокомбінату. Вона має традиційний смак. Друге місце — хлібозавод "Південний". Третє дали паскам за традиційною рецептурою підприємства "Злаки". Однакову кількість балів отримали паски з Комсомольська, Хорола, Лубен та Миргорода.
Найнижче оцінило журі паску з горіхами та цукатами того самого підприємства "Злаки".
— Горіх та цукати забили традиційний смак, — пояснює Мирунко. — Паска — символ тіла Христового.
Конкурс "Полтавський Великдень" обіцяють проводити щороку.
Коментарі