пʼятниця, 25 квітня 2008 16:26

Журі відзначило паски без штучних барвників

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Генеральний директор ”Полтавастандартметрологія” Віктор Мирунко куштує зразки пасок. Продукцію хлібозаводів пронумерували. Номери розсекретили лише під час оголошення результатів конкурсу. Поруч із Мирунком куштує паску головний державний санітарний лікар
Генеральний директор ”Полтавастандартметрологія” Віктор Мирунко куштує зразки пасок. Продукцію хлібозаводів пронумерували. Номери розсекретили лише під час оголошення результатів конкурсу. Поруч із Мирунком куштує паску головний державний санітарний лікар

24 квітня в Полтаві відбувся конкурс-дегустація пасок "Полтавський Великдень". Його організувало державне підприємство "Полтавастандартметрологія". У змаганнях взяли участь сім пекарень області.

У дегустаційній залі на кожному столі по кілька пасок різної ваги. Журі виносять таці зі шматками пасок. Кусені пронумеровані.

— Найходовіші трьохсотграмові. Саме їх беруть на освячення, — каже учасниця конкурсу, директор пекарні українсько-німецького підприємства з Полтави "Злаки" 41-річна Наталія Котенко. — У нас є паски за старовинними рецептами. Є сучасні з горіхами та цукатами.

100-грамова паска коштує 1,5 грн, аналогічна з горіхами та цукатами — 2 грн.

— Спеціально вигадали святкову упаковку зі стрічками, — хвалиться Котенко. Їхню продукцію можна купити у фірмовому кіоску на вул. Фрунзе в Полтаві та в супермаркетах.

Оцінити паски запросили журі на чолі з гендиректором "Полтавастандартметрологія" Віктором Мирунком.

— Конкурс хороший, але не зовсім вчасний, — зауважує член журі, начальник лабораторії асоціації "Полтавахліб" Валентина Бакало. — На всіх підприємствах саме гаряча пора, бо печуть.

Каже те, що хлібозаводи не побоялися виставити свою продукцію, вже свідчить про її якість.

— Паска має бути здобною. Тоді вона довго не черствіє, — запевняє Бакало. — Раніше наші бабусі пекли паску раз і вона долежувала свіжою до провідної неділі.

Бакало представляє вироби кожного хлібозаводу. Зазначає, що Полтавський хлібокомбінат перед випічкою запросив священика освятити виробництво.

Кожен із суддів спочатку нюхає, а потім їсть. Віктор Мирунко говорить, уже за запахом паски можна сказати, скільки підприємство поклало туди дріжджів. Чи є в ній хімічні розпушувачі. Зауважує, що всі зразки надто солодкі.

— Засмучують штучні барвники в присипці, — хитає головою Мирунко. — Молодці з Полтавського хлібозаводу "Південний", вони підфарбували білок буряковим соком.

За підсумками конкурсу найбільше балів отримала паска Полтавського хлібокомбінату. Вона має традиційний смак. Друге місце — хлібозавод "Південний". Третє дали паскам за традиційною рецептурою підприємства "Злаки". Однакову кількість балів отримали паски з Комсомольська, Хорола, Лубен та Миргорода.

Найнижче оцінило журі паску з горіхами та цукатами того самого підприємства "Злаки".

— Горіх та цукати забили традиційний смак, — пояснює Мирунко. — Паска — символ тіла Христового.

Конкурс "Полтавський Великдень" обіцяють проводити щороку.

Зараз ви читаєте новину «Журі відзначило паски без штучних барвників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути