четвер, 26 червня 2008 18:38

За день риболовлі вимагають 100 гривень

Із 1500 ставків області кожен другий орендують. За риболовлю господарі встановлюють плату на власний розсуд. Окремі забороняють ловити рибу. На Полтавщині не залишилося хороших водойм, де можна було б безплатно закинути вудку — скаржаться рибалки.

— Повний безпрєдєл, — обурюється пенсіонер із обласного центру Микола Назаренко. — Одні орендарі просять 20 гривень, інші — по 100 за сутки рибалки. Як вони ту ціну встановлюють — загадка. Риба ж скрізь однакова.

Чоловік нещодавно рибалив у селі Кірове Полтавського району. Там у ставка новий орендар. Щойно запустив малька. Гроші бере за вилов риби, яка була у водоймі раніше.

— Навіть за окуня, карася гроші деруть, — каже Назаренко. — Це така риба, що є споконвіку. Її ніхто не запускає. Окунь — хижа риба, він ставку шкодить. За його вилов власник мені повинен доплачувати.

Для риболовлі на орендованому ставку треба купити добовий абонемент. Чоловіки називають його "містовим". На окремих водоймах просять кілька десятків гривень застави. На випадок, якщо рибалка спіймає коропа, іншу промислову рибу, її зважують та відраховують вартість риби від суми застави.

— Я ті 50 гривень ще можу виділити, — зауважує 32-річний Андрій Татарінов, який найчастіше рибалить на ставку в селі Тахтаулове Полтавського району. — А що моєму папі-пенсіонеру робити? Сидіти на річці, де безплатно, та з іншими пенсіонерами тюльку смикати.

Рибалки жаліються, часто охоронці ставків та самі орендарі поводяться грубо. Можуть вигнати з водойми. Якщо риболов починає протестувати — ламають вудки.

22-річний полтавець Андрій Логвиненко рибалить на ставку в Мачухах під Полтавою. Раніше він ловив рибу вільно. Нині платить 20 грн за день.

— Пробував довести, якщо ставок у центрі села, його жителі можуть рибалити безкоштовно, — розповідає чоловік. — А мені охоронці: "Ты что очень умный, парниша?"

— Якщо рибалку женуть зі ставка, треба питати, в кого його орендують. Потім іти скаржитися в сільраду чи райдержадміністрацію. Рідко, коли рибалку не послухають, — пояснює головний інженер Полтававодгоспу Володимир Кириленко. Ця установа контролює використання водойм області.

У Головне управління Полтавадержрибохорона за останній рік ніхто не скаржився на заборону ловити рибу.

— Те, що місцеві можуть рибалити у ставку безкоштовно, повинна прописати в договорі оренди сільрада або райдержадміністрація, — роз"яснює начальник іхтіологічної служби Полтавадержрибохорони Ярослав Беззубенко. — Орендар ставка не може заборонити риболовлю. Але в нього є підстави не дозволити людині перебувати на орендованій території. Щоб брати плату за вилов риби, він повинен звернутися до науковців, які розроблять режим використання водойми.

Якщо ставок у селі — дозвіл на його оренду дає сільрада. Якщо за межами населеного пункту — райдержадміністрація. Рішення про надання водойми в тимчасове користування приймає сесія сільської або районної рад. З цього року ставки винаймають на конкурсній основі. Термін оренди — до 49 років. За гектар водойми беруть 60–120 грн за рік.

Мені охоронці: "Ты что очень умный, парниша?"

— За Конституцією, об"єкти водного фонду є надбанням народу, — пояснює Володимир Кириленко. — Власники не мають права забороняти відпочинок на водоймі, спортивну риболовлю, водопій для худоби.

На порушення прав рибалок орендарями можна скаржитися в місцевий відділ міліції, до сільської або районної рад та у Полтавадержрибохорону за телефоном у Кременчуці: 8 (266) 3 80 06.

Раніше існували ставки для спортивної риболовлі. Ними опікувалося обласне товариство мисливців та рибалок. Нині таких водойм одиниці. Безкоштовно на них дозволено рибалити членам УТМР.

Полтавадержрибохорона має 10 місць для спортивного та любительського рибальства. Всі вони — на березі Дніпродзержинського водосховища в Кременчуцькому районі. Із закінченням періоду нересту 11 червня там можна безкоштовно виловити до 3 кг риби на людину.

У Липовому ловлять тільки на вудку

На базі відпочинку "Сонячна" в селі Липове Глобинського району дозволяють безкоштовно рибалити. База знаходиться в сосновому лісі на березі річки Сула. Це заповідна територія. Тут виловлювати рибу дозволено лише на вудку. Водиться щука, сом, плотва, сазан, судак, окунь. "Сонячна" розрахована на 120 осіб. Проживання в будиночках. Номер на одного чоловіка коштує 35 грн. Із проточною водою та холодильником — до 45.

Зараз ви читаєте новину «За день риболовлі вимагають 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути