понеділок, 07 липня 2008 15:38

В"язні-дояри заробляють півтори тисячі гривень на місяць

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  В’язень-телятник Олександр Мінаєв годує теличку Зірку на молочній фермі у виправно-трудовій колонії №29 села Божківське Полтавського району. Чоловіка засудили за ДТП. Він заробив пільгу. Цього місяця суд переглядатиме його справу
В’язень-телятник Олександр Мінаєв годує теличку Зірку на молочній фермі у виправно-трудовій колонії №29 села Божківське Полтавського району. Чоловіка засудили за ДТП. Він заробив пільгу. Цього місяця суд переглядатиме його справу

У четвер представники Міністерства аграрної політики та Держдепартаменту України з питань виконання покарань оглядали господарство чоловічої виправно-трудової колонії N29 в селі Божківське Полтавського району. Там в"язні вирощують хліб, виробляють крупи, доглядають корів, овець, індиків, курей, нутрій, в"єтнамських свиней.

— Дояри в нас заробляють до півтори тисячі гривень, а комбайнери у жнива — до трьох. А коли на полі сплять за кермом, то лише мінімальну получать, — розповідає начальник колонії Сергій Довженко, 46 років. — На свою зарплату можуть скупитися. Не можна — ножі, спиртне, золото.

У колонії — 220 ув"язнених. Це ті, хто вчинив злочини з необережності або за хорошу поведінку перейшов сюди з колоній посиленого режиму.

Торік колонія отримала 500 тис. грн чистого прибутку.

— 90 відсотків продукції ми постачаємо підприємствам області, — хвалиться гостям Довженко. — Молоко — заводу "Гадячсир", м"ясо — Кременчуцькому м"ясокомбінату.

На тракторній бригаді завідувач майстерні 44-річний Микола Виноградний та різноробочий Олександр Дігтярьов готують комбайн до жнив.

Виноградний — колишній в"язень. Після відбуття терміну залишився в колонії. Дружина його покинула. Зійшовся з комірницею Євгенією.

— Я працював комбайнером. Побився зі своїм помічником, а він скончався, — ніяковіє Виноградний.

Олександр Дігтярьов потрапив сюди через ДТП.

— У тій аварії загинула моя дружина, — розповідає із тремтінням у голосі. — За фахом пожежний. А тут тракторист, комбайнер, зварювальник, слюсар.

— У звичайному житті їм заважають сімейні клопоти чи пиво з друзями, а тут обмежені роботою і гуртожитком, — каже бригадир Юрій Дейнека. — У нас можна здобути багато професій. Так і строк собі вкорочують на половину чи третину. До кінця рідко хто досиджує.

43-річний Сергій Паламарчук доглядає нутрій, кролів та в"єтнамських свиней.

— Щодня кидаю нутрій до самців на парування. Вони вредні, кусаються, — бере за хвоста нутрію.

На молочній фермі телятник 28-річний Олександр Мінаєв кличе до себе теличку Зірку.

— Скоро, мабуть, від неї піду — заробив собі льготу, — усміхається Мінаєв, напуваючи теличку молоком із соски. Чоловіка засудили за ДТП.

Зараз ви читаєте новину «В"язні-дояри заробляють півтори тисячі гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути