Ексклюзиви
четвер, 18 грудня 2008 15:42

Пожежу "регіонали" пропонують гасити бензином

Пожежу "регіонали" пропонують гасити бензином

Партія регіонів знайшла спосіб поглибити фінансово-економічну кризу: пообіцяла організувати масові страйки. Це все одно, що під час пожежі гасити вогонь бензином.

Керівництво "Регіонів" у розпачі: нова коаліція у Верховній Раді створена без їхньої участі. Доки вони торгувалися, виставляли різні, здебільшого неприйнятні умови, Блок Юлії Тимошенко, Блок Володимира Литвина і "Наша Україна — Народна самооборона" сформували коаліцію, яка негайно приступила до ухвалення антикризових законів. Розвіялися, як дим, надії Віктора Януковича стати президентом України через обрання в парламенті.

Партія регіонів не наважилася взяти участь в утворенні загальнонаціональної коаліції всіх фракцій Верховної Ради для протистояння найглибшій за останні 80 років кризі в світовій економіці. Хоча саме такого кроку, свідчать опитування громадської думки, українці чекають від політиків.

"Регіонали" натомість взяли курс на загострення політичної ситуації в Україні. Вони прагнуть помститися за власну непоступливість та надмірні апетити своїх вождів. Цим і спричинені заклики до акцій протесту.

Парадокс: страйкувати закликає політична сила, в якій зібралися найбільші працедавці країни. Навіть Федерацію роботодавців України очолює народний депутат "регіонал" Юрій Бойко.

Саме вони, замість модернізації виробництва, роками виводили свої надприбутки в офшорні зони (за даними ділових видань, лише один бізнесмен із числа найближчих соратників Віктора Януковича торік переправив на Кіпр понад $5 млрд). Тепер, коли епоха надприбутків закінчилася, вони примусово відправляють працівників у неоплачувані відпустки, переводять на неповний робочий день, планують масові звільнення, грубо порушуючи домовленості з урядом щодо збереження робочих місць.

Тому перш ніж звалювати провину на Кабінет Міністрів за власні помилки, "регіоналам"-роботодавцям годилося б запитати у себе: що вони як власники підприємств зробили для захисту прав робітників, як подбали про їхні родини, чи повернули, зрештою, на батьківщину хоча б відсоток із тих мільярдів, які вивели в офшори. А ці кошти могли б урятувати тисячі робочих місць від закриття.

Ситуація була б іншою, якби в країні були справжні профспілки, а не прислужники власників підприємств. Вони насамперед господарям адресували б свої претензії. У нас же власники через профспілки уникають відповідальності перед найманими працівниками та спрямовують їхнє незадоволення у бік Кабміну.

Утім, у ситуації, що склалася, співпраця роботодавців та уряду є єдиним виходом для мінімізації негативних наслідків світової кризи в Україні. Ті ж, хто штовхає людей на страйки, хочуть використати їх як гарматне м"ясо у боротьбі за прем"єрство Януковича, за яке той заплатить згодою на другий термін президентства Віктора Ющенка. Ось так шукають вигоду на людській біді.

Зараз ви читаєте новину «Пожежу "регіонали" пропонують гасити бензином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути