вівторок, 11 грудня 2007 17:57

Над ліжком у дитсадку тріснула стіна

Автор: фото: Юлія МІХНО
  У базилівщинському дитсадку ”Ромашка” діти готуються до обіднього сну. У правому кутку біля вікна спить 4-річний Влад Чалий. Рік тому над його ліжком у стіні утворилася глибока тріщина
У базилівщинському дитсадку ”Ромашка” діти готуються до обіднього сну. У правому кутку біля вікна спить 4-річний Влад Чалий. Рік тому над його ліжком у стіні утворилася глибока тріщина

Торік будівля дитячого садка "Ромашка" в селі Базилівщина Машівського району почала осідати. У кухні та спальні на стінах з"явилися глибокі тріщини, потік дах, обвалюється штукатурка. Через ґрунтові води зсередини завалився погріб.

— Не для садіка строїлося це приміщення, — хитає головою кухар дитсадка Наталія Соляник, 48 років. — Цю коробку зводили в 50-х. Раніше тут пошта була, потім сільрада.

Садок відвідують 25 дітей від двох з половиною до шести років. Їх доглядають два вихователі.

— Тісно, як у вулику. Але тепло й чисто, й поїсти що є, — говорить Соляник.

Жінка працює кухарем понад 30 років. У четвер на обід гороховий суп, гречана каша з курячим м"ясом та маринованим огірком, компот.

Після обіду діти лягають спати. Спальня розрахована на дев"ять двоярусних ліжок. Натомість у кімнаті стоїть 22. У кутку біля вікна на другому ярусі спить 4-річний Влад Чалий. Над його ліжком від стелі до вікна — тріщина. Щоб не дуло, вихователі заклеїли її білою смужкою паперу.

— Діти тріщини не помічають, — розповідає вихователька Світлана Наконешна, 40 років. — Вони ще малі розуміти, що ходять до аварійного садочка.

2004-го місцевий радгосп "Світанок" передав дитсадок на баланс Базилівщинської сільради. Ремонт зробили за гроші з місцевого бюджету. Поклеїли шпалери, постелили лінолеум, підвели воду. Закупили нові меблі та іграшки.

— Говорять, що стіни почали осідати після того, як неякісно підвели воду, — каже Наконешна. — Треба запросити експертів. Хай вони подивляться, що тут коїться.

Дитсадок "Ромашка" побудований з глиняного саману. В одноповерховому приміщенні сім кімнат. Окремої кімнати для навчання немає. Діти займаються в їдальні. На кухні під водонагрівачем також тріщина.

— Колись воно точно завалиться. Треба новий садочок, — Наталія Соляник на кухні миє посуд. — Але коли цей закриють, буде жах. Ми в своєму віці в селі роботу не знайдемо. А куди батьки дітей діватимуть?

Соляник отримує 480 грн зарплати. Говорить, їх вистачає лише на оплату комунальних послуг.

Три роки тому затвердили проект будівництва нового приміщення для дитсадка. Але коштів на його спорудження немає.

— Держава грошей не дає, — бідкається сільський голова Базилівщини Анатолій Дегтяр. — Усі кошти витрачає на Євро-2012.

На початку вересня в "Ромашці" були батьківські збори. Збирали по 30 грн на фарбу, крани та на ремонт ігрового майданчика в дворі. Вихователі говорять, для вирішення проблеми дитсадка збиратимуть батьків ще раз.

Зараз ви читаєте новину «Над ліжком у дитсадку тріснула стіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути