Ексклюзиви
середа, 09 липня 2008 19:52

Кобеляцькі фермери заплатили за поїздку до Бразилії

Автор: фото з архіву Валерія Дриги
  Фермер Валерій Дрига з Дрижиної Греблі Кобеляцького району на плантації цукрової тростини біля Ріо-де-Жанейро в Бразилії. Туди чоловік поїхав переймати досвід
Фермер Валерій Дрига з Дрижиної Греблі Кобеляцького району на плантації цукрової тростини біля Ріо-де-Жанейро в Бразилії. Туди чоловік поїхав переймати досвід

Фермери Сергій Таран із села Марківка й Валерій Дрига із села Дрижина Гребля Кобеляцького району в складі української делегації з 23 фермерів з"їздили в Бразилію. Організував поїздку приватний підприємець із Києва Андрій Дикун. Він розвиває в Україні аграрний туризм. За поїздку чоловіки заплатили по 2,7 тис. євро.

— До Києва дісталися своїм ходом. Із Борисполя полетіли в Італію, — переказує 47-річний Валерій Дрига.

Із Рима майже 12 годин летіли до Бразилії.

— У Ріо-де-Жанейро нас поселили в готелі на пляжі Пакокабана, — згадує Сергій Таран, 43 роки. — Місце шикарне. Із вікон готелю було видно 11 футбольних полів. На них цілодобово грали у футбол. Уночі поля освітлювалися.

У готелі був шведський стіл. Чоловіки кажуть, їли до схочу. У Бразилії спробували тамтешньої кави.

— Та, що продається в Україні — бурда, виготовлена на відходах кави, — кривиться Таран.

Фермерам показували як росте цукрова тростина. Переказують, клімат тут ідеальний для сільського господарства. В один і той самий час кукурудзу сіють, прополюють і збирають. Української осені та зими в Бразилії немає й сіяти можна цілий рік.

— Цукор із тростини нашому не поступається — це вигадки, — в один голос запевняють чоловіки.

Цукрову тростину тамтешні фермери не сіють, а саджають пагонами. Обрубки закопують у землю й через 18 місяців збирають новий урожай.

Кажуть, уряд країни через подорожчання нафти зорієнтовує фермерів на виробництво пального з рослин. Бразильці вже тепер ним заправляють машини.

— Мені не сподобалося, як у них у машинах двигуни працюють, — ділиться Валерій Дрига. — Якось вони торохтять і чмихають.

Дрига каже, вся земля в Бразилії — приватна. Люди, які працюють на плантаціях, отримують $600. Більшість навіть не знають прізвища роботодавця.

— Більше половини бразильців не вміють читати й писати, — дивується чоловік.

Обоє фермери хвалять бразильські дороги. Кажуть, автобан Київ—Бориспіль дуже програє в порівнянні з їхніми периферійними шосе. Дороги в Бразилії будували німці.

— Найголовніше, вони нашу пшеницю готові купувати сотнями тисяч тонн, — говорить Дрига. — Усе залежить від наших посадовців. Чи зможуть вони проштовхнути українське зерно на бразильський ринок.

Фермери хваляться, в їхніх господарствах — "Анкорі", яким завідує Сергій Таран, та "Відродженні", яким керує Валерій Дрига, цього року пшениця вродила. Після поїздки обидва фермери хочуть займатися виробництвом пального з відходів рослин.

Зараз ви читаєте новину «Кобеляцькі фермери заплатили за поїздку до Бразилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути