До 31 грудня триватиме сезон полювання на дикого кабана. Найбільше виростили тварин — п"ятдесят — у Карлівському мисливсько-рибальському підприємстві на Полтавщині.
Подвір"ям у селі Розумівка Карлівського району бігають дикі кабани. Через прочинену браму визирає волохате порося.
— Це тримісячні кабанці, — пояснює дружина єгеря мисливсько-рибальського підприємства Юрія Одинця 48-річна Надія.
Вона ветеринар. Раніше працювала в місцевому свинарнику. Нині допомагає чоловікові вирощувати диких свиней. У Карлівці їх розводять другий рік.
— Красіво так по селі бігають, — усміхається жінка. — Тільки шкоду роблять. У сусідки в дворі поперевертали відра, землю порили. Курей ловлять та їдять.
Перехиляється через паркан і кидає кабанам із відра жменю горіхів. Каже, то вітаміни. Ті голосно хрумтять шкаралупами.
Питаю, чи не боїться в загін до хижаків заходити.
— Як чоловік вичищає, то на нього кабани кидаються, — Надія поправляє шапку. — Я їх із кілограмових виростила. Юрій сміється. Говорить, ти така зла, що навіть хряк боїться.
— Два роки тому в Кобеляках купили три свиноматки по шість кілограмів. У Лохвиці — молодого дикого кабанця, — хвалиться директор підприємства 49-річний Василь Перістий. — За порося заплатили 700 гривень.
Ціна дорослої дикої свині — 3 тис. грн. Стільки ж платять мисливці, які хочуть уполювати дикого кабана. Про це треба домовлятися завчасно. Тоді тварин причепом вивозять до лісу та відпускають.
— На вольєрного кабана полювати краще. Заплатив гроші та знаєш, що вб"єш, — пояснює Перістий. — Є такі мисливці, що просять — поставте кабана на початку лісу, щоб кілька годин за ним походити.
У карлівських лісах поблизу села Климівка планують збудувати мисливську базу.
— У лісі є дерев"яний дім, де колись був піонертабір. Там зробимо мисливський будиночок. Загородимо вольєр для диких кабанів. Але на все потрібні гроші. Поки наше господарство неприбуткове, — зітхає Василь. — Аби провести до мисливської бази світло — треба 11 тисяч гривень. Якби ж знайти спонсора для такої справи.
Порцію дичини подають за сто гривень
— Ставимо завдання, аби в кожному районі робили вольєри для дичини, — говорить мисливствознавець обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок Валерій Павленко, 29 років. — У природі багато молодняка диких свиней гине через хвороби й диких тварин.
У райцентрі Нові Санжари є приватний вольєр, де живе до 25 тварин. У Кобеляках загорожі для тимчасового утримання кабанів та муфлонів. Нині створюють вольєр для диких свиней у Оржиці. Директор Карлівського мисливсько-рибальського підприємства Василь Перістий домовлятиметься з ресторанами Полтави про продаж дичини. М"ясо кабана подають у ресторанах "Міміно", "Іванова гора".
— Порція коштує від 80 до 100 гривень, — розповідає шеф-кухар "Міміно" Олег Краснов, 31 рік. — Дичина з"являється в меню ресторану в сезон полювання.
Коментарі