пʼятниця, 18 січня 2008 17:35

Градизький храм виклав один каменяр

14 січня в центрі селища Градизьк Глобинського району відкрили храм Георгія Побідоносця. Він належить Московському патріархату. Будівництво розпочали 2000 року. Приміщення розраховане на сто парафіян. На роботи витратили майже 500 тисяч гривень.

— У день відкриття я плакав. Не вірилося, що нарешті храм діятиме, — розповідає настоятель Покровської церкви 43-річний Георгій, у миру Юрій Носа. Він буде настоятелем і в новому храмі. — Підрядників ми не мали. Усе робили своїми силами. Трудилися й церковні жінки, і моя дружина — матушка Галина. Директор кагамлицького заводу "Будматеріали" Анатолій Клименко допоміг цеглою. За це ми його відзначили орденом князя Володимира Великого 3-го ступеня. А директор градизького підприємства "Сортнасіннєовоч" Сергій Гончаренко купив дзвіницю та церковну утварь.

Протягом літа храм виклав місцевий каменяр Володимир Опришко. Він пенсіонер. За день отримував 30–40 грн. Така робота коштує удвічі дорожче. Священик сподівається, що художник із хутора Петрашівка Анатолій Коваль зробить розпис іконостасу у стилі українського бароко. Схожий є в надбрамній церкві Києво-Печерської лаври.

Найцінніший образ у храмі — Кодатська ікона Божої Матері ХVII ст. Раніше її возили возом, щоб зцілювати людей. Священик Георгій знайшов її на горищі місцевої бабусі. Полотно було настільки старе, що давня глиняна фарба почала відпадати. Тому ікону змазали живильним скипидаром.

Зараз ви читаєте новину «Градизький храм виклав один каменяр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути