середа, 23 липня 2008 18:33

Бджоли гинуть від отруєння гербіцидами

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Бджоляр із Полтави Анатолій Маланчук на дослідній пасіці в Чутовому біля вулика для ”крутих” бджіл. Так студенти Полтавської аграрної академії називають вулик у формі будиночка з вікнами, ґанком, дверима, зйомним дахом
Бджоляр із Полтави Анатолій Маланчук на дослідній пасіці в Чутовому біля вулика для ”крутих” бджіл. Так студенти Полтавської аграрної академії називають вулик у формі будиночка з вікнами, ґанком, дверима, зйомним дахом

"Для знищення шкідливих комах фермери постійно обробляють поля гербіцидами та отрутохімікатами. Бджоли, які збирають отрутний пилок, гинуть, — каже викладач бджільництва Полтавської аграрної академії Анатолій Маланчук, 59 років, який займається пасічництвом 20 років. — На моїй пасіці в Кантемирівці Чутівського району загинули майже 40 сімей бджіл. Торік була подібна ситуація.

За три дні до обробки поля хімікатами фермер зобов"язаний попередити пасічника про свої наміри. Бджоляр за цей час має перевезти вулики в безпечне місце або зачинити комах у спеціально облаштованому підвалі з вентиляцією та водопоєм. Обробляти поле фермер повинен у нельотний для бджіл час: увечері чи вночі.

— Наші фермери використовують яди, котрі тримаються на квітках до 15 діб, — розповідає голова обласної спілки пасічників Наталія Сенчук, 49 років. — Бджіл можна закривати тільки на три доби. У спеку більше вони не витримають. Після вильоту бджоли збирають токсичний пилок у вулик, його переробляють у мед, а потім ми їмо мед із хімікатами.

Нещодавно загинули бджоли в селі Рунівщина Полтавського району.

— Там двічі обробляли з літака поле, — каже Сенчук. — У цей час бджоли летіли через поле на луки. На полі вони й загинули. Поскаржитися нікому. Не докажеш, що це саме із твого вулика бджоли. Коли пасіка біля поля, вони хоч устигають долетіти до вуликів і в них померти.

Цього літа бджоли загинули у Шишацькому, Чутівському, Решетилівському, Пирятинському районах.

У Чутовому на пасіці від Київського інституту бджільництва ім.  Прокоповича живуть 200 бджолиних сімей. Щоліта тут проходять практику студенти Полтавської аграрної академії.

На вході до пасіки на дерев"яному стовпі висить оберіг із черепа коня.

— Раніше, де були великі пасіки, череп коняки був своєрідним дорожнім знаком, — розповідає Анатолій Маланчук. — Він попереджав чумаків, які йшли на спітнілих волах та конях, що поруч велика кількість бджіл.

У дворі всі вулики повернуті на південь. На кожному з них лежить утеплювальна подушка. Її не знімають навіть у спеку. Два вулики зовні зроблені у вигляді мініатюрних будинків з ґанком, дверима, вікнами, завісами. Студенти називають їх вуликами для "крутих" бджіл.

Продукти бджільництва з пасіки реалізують у магазині "Бджілка" по вул. Новобазарній у Полтаві. Літр меду продають за 27 грн. 100 г квіткового пилку — 8 грн.

— Цього року медозбір почався погано, — каже Маланчук. — Сказалися негаразди з погодою. Кормова база теж погана. Багаторічних трав, гречки сіють мало. Може, коли зацвіте соняшник, ситуація покращиться. Торік із пасіки зібрали середній урожай, до 30 кілограмів із вулика.

Анатолій Маланчук знімає кришку вулика. Дістає рамку, обліплену бджолами. Медом вона наповнена на чверть. Відганяє бджіл димом. Одна з них кусає мене у брову. Це перший укус за життя. Під вечір обличчя запухло. Через алергічну реакцію на три дні поклали в лікарню.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли гинуть від отруєння гербіцидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути