пʼятниця, 26 березня 2010 07:07

"Тимошенко буде одна і поступово її рейтинг знижуватиметься"

Автор: фото: Андрій КУЗЬМІН
  Йосип Вінський очолює партію ”Народна влада”. Ідеологічно близькими називає Соціалістичну партію Олександра Мороза і ”Фронт змін” Арсенія Яценюка
Йосип Вінський очолює партію ”Народна влада”. Ідеологічно близькими називає Соціалістичну партію Олександра Мороза і ”Фронт змін” Арсенія Яценюка

"Місяць посилено працюю над пропозиціями до програми дій, яку формує нова влада. Ось, дивіться, який мозоль натер, — показує палець екс-міністр транспорту 54-річний Йосип Вінський. — Їду до першого віце-прем"єра Андрія Клюєва. Хочеться довести до кінця справи, які не дала завершити Тимошенко в Мінтрансі — реформа залізничного транспорту, Укравтодору, у системі морських портів, аеропортах, "Укрпошті", — гортає зелену теку із кількома сотнями друкованих аркушів.

Зустрічаємося в офісі очолюваної Вінським партії "Народна влада". Він займає кілька кімнат на першому поверсі багатоквартирного будинку біля Оболонської набережної. Недалеко — будинок, в якому прописаний президент Янукович.

Як оцінюєте перший місяць президентства Віктора Януковича?

— Він зумів зняти конфлікти в системі влади. Не може розвиватися держава, якщо немає взаємодії між президентом і прем"єром, урядом і парламентом. "Помаранчеві" довели ситуацію до абсурду. Це рано чи пізно треба було закінчити. Основна місія Януковича сьогодні полягає в тому, що він має зупинити цей бардак, розвал. Інакше можемо догратися до того, що втратимо державу.

Посади в уряді, державних комітетах, облдержадміністраціях позаймали представники Партії регіонів. Це не узурпація влади?

— Якщо коаліція несе відповідальність за державу, то що політично робити у владі опозиціонерам? А хоче хтось мати посади, нехай заходить у коаліцію, бере сферу відповідальності та працює. А так — у коаліцію не йде, а владу дай! Це політичний дерибан.

Просить прес-секретарку принести кави.

— Люда смачну каву готує, — потирає руки.

Весь час поглядає на настінний годинник.

Які завдання стоять перед урядом цього року?

— Треба реформувати те, що кричить. Насамперед — пенсійну систему. Далі йде система енергетики, медицини та освіти, транспорту і зв"язку. Наприклад, у банківській сфері треба просто навести порядок, і все. А от житлово-комунальну реформу необхідно проводити повністю.

Чи зважиться Кабмін на реформи?

— Уряд, безумовно, не ідеальний. Але в ньому є люди, які відбулися, як сильні менеджери. Тігіпко на своєму місці, Василь Цушко.

Однак питання не в тому, хто сильніший, а хто слабший. І в нас були сильні та слабші (в уряді Юлії Тимошенко Вінський керував Міністерством транспорту та зв"язку. — "ГПУ"). Але прем"єр прагнула звести роль міністра до нуля і все вирішувати особисто. А Микола Янович у цьому плані більш підготовлена людина. Він розуміє роль міністра.

Щодо призначення Василя Цушка звучало багато критики. Мовляв, колишній голова колгоспу не може бути міністром економіки.

— У Цушка є економічна освіта, він три скликання працював у комітеті по банківській діяльності та фінансах, був головою облдержадміністрації, міністром.

Дійшло до того, що в ряді міст за Соцпартію голосували менше людей, аніж там є її членів

А от міністерство освіти пов"язане з певними світоглядними речами і я, на місці Януковича, не призначав би туди Дмитра Табачника.

Ви підтримуєте нову коаліцію. Але вона створена в неконституційний спосіб.

— Тільки коли Конституційний суд винесе вердикт, можна буде так говорити. А зараз коаліція легітимна. Бо в Конституції написано, що її створюють фракції і не сказано, що окремі депутати не можуть бути в коаліції. Зате чітко зазначено, що вона має нараховувати не менше 226 депутатів.

Партія "Народна влада" абсолютно свідомо підтримала нову коаліцію, уряд, бо треба закінчувати з анархією в системі влади.

За це вам обіцяли посаду заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони?

— Не за це. Як бачите, коаліція створена, а я не на посаді, — сміється. — У мене була зустріч із президентом. Він сказав, що говорив з єврокомісаром по транспорту і є багато невирішених питань. Хотів би мене запросити до роботи. Найближчим часом має відбутися ще одна розмова з президентом — маю визначитися, в якій якості працюватиму. Посада пов"язана не з Мінтрансом. Бо йти колишньому міністру заступником теперішнього некоректно.

Тимошенко обіцяє очистити фракцію БЮТ від "зрадників". Не боїтеся за долю своїх соратників депутатів-"бютівців" Геннадія Задирка, Володимира Каплієнка і Віталія Барвіненка?

— Кожен депутат вільний у голосуванні. Тому Тимошенко об"єктивно не може нічого вдіяти.

Роботу над якими помилками порадите їй провести?

— Політичне его Тимошенко вище від її політичної відповідальності. Так вона сформована, як особа, — задумується. — Її егоцентризм — це нездатність розуміти і сприймати інтереси іншого, окрім неї. Нездатність шукати партнерів і втрата тих, яких вона має. Це не дозволить їй зробити адекватні висновки зі свого фіаско.

Тимошенко ще тривалий час буде в активній політиці. Але тієї ваги, яку мала, вже не матиме. Сьогодні ніхто не хоче мати справу з нею: ні Ющенко, ні Тігіпко, ні Яценюк, ні Литвин. І це її велика проблема. Вона буде одна і поступово її рейтинг знижуватиметься.

Після поразки на виборах їй важко психологічно.

— Тимошенко — сильна людина. У неї характеру і глупості хватає на трьох мужиків.

На кон було поставлено 10 років життя, а в результаті — нуль. Тимошенко в одну мить втратила все: більшість у парламенті, прем"єрську посаду. Але вона сама знищила себе. Не треба було балотуватися в президенти. Треба було підтримати когось із нових, або з Ющенком домовитися про єдиного кандидата. Він мав би шанси поборотися з Януковичем. А вона не захотіла поступитися. Пішла з посади, залишивши за собою випалену пустиню.

Чи зможе Тимошенко об"єднати навколо себе опозиційні сили?

— Вона об"єднує не заради справи, а задля своїх претензій на лідерство. Цей шлях веде в тупик.

Хто може об"єднати опозицію?

— Поки що не бачу такої людини.

Янукович піде на співпрацю з опозиціонерами?

— Інтереси держави вимагають. Це має бути рух назустріч одних та інших.


Є побоювання, що Янукович захоче тримати більшість опозиції за горло, тиснутиме на її лідерів компроматом.

— А навіщо? Кучма так зробив, і ми отримали "Україну без Кучми".

Соцпартія колись мала до 13 відсотків підтримки, а сьогодні практично зникла. Ви були одним з її лідерів. У чому помилки?

— Партія була на підйомі, активно розвивалася, мала міцну фракцію, на місцях осередки аж до села, була реальна опозиційна боротьба. Що зробив Мороз? Змінив ідеологію, розігнав організаційний блок, втратив газету "Сільські вісті". Дійшло до того, що в ряді міст за партію голосували менше людей, аніж там є її членів. Вона ліквідована де-факто. Хоча на Соцпартії не можна ставити хрест. Лівоцентристське поле — це близько 40 процентів виборців. Ці голоси відійшли комуністам, БЮТ. Їх можна повернути.

Ваша партія готувалася до місцевих виборів. Як ви оцінюєте рішення парламенту про їх перенос?

— Воно неконституційне. Тепер у нас уся вертикаль місцевої влади нелегітимна.

Наша партія на стадії розвитку, відстрочення виборів нам вигідне. Але принципово вимагаємо їх невідкладного проведення.

Із ким ви воліли б об"єднуватися?

— Ідеологічно найближче до нас Соціалістична партія, Яценюк, певною мірою Тігіпко.



Їздив на "мерседесі" за мільйон гривень

Дружина Йосипа Вінського — держслужбовець. Донька Оксана — аспірант столичного економічного університету ім. Гетьмана, син — інженер на держпідприємстві.

Йосип Вікентійович жив у мікрорайоні Татарка, забудованому старими одно-двоповерховими садибами. Три роки тому звів дім у Вишгородському районі під Києвом.

— Далеко добиратися, — нарікає. — Але ми біля лісу, біля води.

На посаді міністра транспорту та зв"язку в другому уряді Тимошенко їздив на службовому "мерседесі" за 1,17 млн грн. А потім пересів на власний, вартістю 421 тис. грн.

Виграв у Симоненка ящик коньяку

У 90-х Йосип Вінський очолював Хмельницьку обласну організацію Соцпартії. Став нардепом. Керував політрадою партії. Його називали другою людиною в СПУ після Олександра Мороза.

У 2006 році Вінський іде з соцпартії через незгоду створення коаліції з "регіонами" та комуністами. В уряді Тимошенко очолив мінтранс.

Лідер комуністів Петро Симоненко поспорив з Вінським, що набере на цьогорічних президентських виборах 8% голосів. Вінський стверджував: 3–4%. Побилися об заклад на ящик коньяку. Симоненко набрав 3,54% голосів.

— Але він поки мовчить, не хоче виставлятися, — усміхається Вінський.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко буде одна і поступово її рейтинг знижуватиметься"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути