четвер, 11 лютого 2010 14:01

Вінський про нового прем"єра, коаліцію і міністрів

Вінський про нового прем"єра, коаліцію і міністрів
У разі створення Партією регіонів більшості у Верховній Раді, найбільші шанси стати прем"єром є у Миколи Азарова.

Таку думку в інтерв"ю кореспонденту Gazeta.ua висловив колишній міністр транспорту і зв"язку Йосип Вінський.

- Якщо Партія регіонів створить з іншими політичними силами нову більшість у Верховній Раді, вона матиме право рекомендувати свого представника на посаду прем"єра, - каже він. - По кадровому потенціалу за будь-якого формату коаліції найбільші шанси стати прем"єром у Миколи Азарова.

Блок Литвина в новій більшості - чи то з БЮТом, чи з НУНСом - не матиме вирішального впливу й опиниться в залежному стані. Погодившись увійти до коаліції, "нашоукраїнці" безумовно претендуватимуть на посаду голови Верховної Ради. Ним може стати В"ячеслав Кириленко, бо він контролює найбільшу частину фракції. Але можливий інший варіант - Арсеній Яценюк. Процес визначення кандидатури спікера завжди був складним, ітимуть непрості політичні торги.

Президент має право подавати кандидатів на посади міністрів оборони і закордонних справ. Хто може їх обійняти?

- Упевнений, що міністром оборони буде Олександр Кузьмук. Він має досвід роботи на цій посаді і проявив себе як відданий член команди "регіоналів". На пост міністра закордонних справ претендуватимуть кілька кандидатур. Якби спитали мене, я порадив би Януковичу залишити Порошенка.

Хто буде міністром внутрішніх справ?

- На це питання сьогодні не має відповіді ніхто.

Кажуть, "Народна самооборона" погодиться увійти до коаліції, якщо в "Енергоатомі" збережеться вплив Жванії і Мартиненка і не переслідуватимуть Луценка.

- Такий варіант абсолютно вірогідний. Бо коаліція "Регіонів" із НУНС можлива, якщо врахують інтереси частини фракції, яка стоїть за Мартиненком. Будуть окремо вестися переговори з кожною частиною НУНСу. Не виключаю, що Луценка можуть залишити міністром внутрішніх справ.

Чи швидко може бути створена нова коаліція?

- Якщо це не зроблять швидко, то будуть дострокові парламентські вибори. Зараз вони невигідні ні Януковичу, ні суспільству. Бо стан, у якому опинилася країна - без бюджету, з втраченими темпами економічного розвитку, величезними зовнішніми боргами - вимагає дуже оперативного реагування. Інакше Янукович наражається на повторення "феномену Ющенка", коли президент, не маючи повноважень, не може впливати на ці речі. Але люди все одно вважають, що президент відповідає за все. І провали, які можуть бути в економіці, ставитимуть у провину Януковичу. Треба діяти блискавично. Створити коаліцію і зосередитися на соціально-економічних питаннях. Якщо цього не станеться, так само швидко провести дострокові вибори. При будь-якому затягуванні процесу "Регіони" будуть у програші.

Зараз ви читаєте новину «Вінський про нового прем"єра, коаліцію і міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути