Ексклюзиви
середа, 07 вересня 2011 12:43

Влада хоче розібрати залишки найбільш ліквідної власності — економіст

Влада хоче розібрати залишки найбільш ліквідної власності — економіст

6 вересня, відкрилася дев'ята сесія Верховної Ради України шостого скликання.

На урочистому засіданні виступив Президент України Віктор Янукович. За його словами , сьогодні у країні зроблені серйозні кроки на шляху реформ: започатковано пенсійну, земельну реформи, реформу охорони здоров'я, освіти, житлово-комунального господарства; створюються умови для розвитку підприємництва; розгорнуто боротьбу з корупцією; розпочато глибокі зміни в судовій системі.

"Хочу відзначити, що на всіх цих напрямках ми отримували своєчасну і якісну законодавчу підтримку",- наголосив він.

Дану заяву та справ речей у країні Gazeta.ua прокоментував економіст Андрій Новак.

Як ви оцінюєте заяву Президента України про необхідність формування ринку землі?

- Якщо говорити про ініціативи президента щодо так званих реформ, а саме про запровадження ринку землі, то в сьогоднішній ситуації, коли ми спостерігаємо надзвичайно великий рівень корупції як в органах адміністративної, так й судової влади, запроваджувати роботу ринку землі означає, що найкращі українські землі відійдуть тим чиновникам та власникам капіталів, тоді як простому селянину буде край важко відстояти своє право на навіть невеличку ділянку. Можливо, коли цей селянин й оформить собі земельну ділянку, то потім, при запровадженні ринку, власники крупного капіталу та чиновники місцевого рівня, все одно найкращі українські землі сконцентрують в своїх руках. Тобто цей процес буде схожим на те, як в 90-х проводилась приватизація, коли в результаті власність опинилась в руках фінансово-промислових груп, якими керують 5 чи 6 осіб. Якщо у нас буде серйозна монополізація ще й в аграрному секторі, подібно до промислового, то Україна на дуже багато років вперед не матиче політичних та економічних перспектив".

Що може означати орієнтація Президента України на завершення приватизаційного процесу?

- Те, що президент заявив про продовження приватизації означає, що будуть вилучати об'єкти, які зараз не належать до тих, що можуть бути приватизованими. Мова може йти про приватизації стратегічних об'єктів — той останній бастіон, який був захищений законодавством. Тобто люди, які зараз при владі просто хочуть розібрати залишки найбільш ліквідної власності в промисловій та активній сфері.

Це закінчення первинного накопичення?

- Це не закінчення накопичення, а закінчення первинного перерозподілу начебто народної власності, на яку працювала вся нація. Для суспільства це означає, що ми йдемо шляхом розвитку таких країн як Колумбія, Венесуела. Тобто формується така політико-економічна система, де лічені особи будуть визначати політичні та економічні правила гри. Враховуючи, що основні власники капіталів зараз є й основними власниками медіа, то це означає повний контроль над суспільством. Якщо управляти аграрним сектором, індустрією та інформаційним простором, то суспільство політично й економічно буде просто в замкнутому колі, з якого важко вийти.

А що може зупинити негативний сценарій реформи?

- Сприяти цивілізованому проведенню реформи може те, що український селянин не підкориться, а прийде в місця концентрації влади — на Грушевського та Інститутську. Тільки таким чином можна зупинити цю дисципліновану машину влади, яка сьогодні вибудована в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Влада хоче розібрати залишки найбільш ліквідної власності — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути