середа, 07 вересня 2011 09:49

"Усі рішення щодо протестів суди виносять на користь влади"

Влада боїться розширення наметового містечка і соціальної опозиції. Саме через це у понеділок міліція знесла намети Коаліції учасників помаранчевої революції на Хрещатику, вважають експерти.

Володимир Чемерис, 49 років, співкоординатор акції протесту "Україна без Кучми" на початку 2000-х:

— Знесення наметів біля Печерського суду абсолютно незаконне. Це не малі архітектурні форми, що підтвердили рішення низки судів. Влада не хоче, щоб наметове містечко розросталося до рівня помаранчевого Майдану. Але знести всі намети не наважилася. Очевидно, вирішила, що пікетувальники біля суду нікому не загрожують. Тому хай стоять собі як свідчення того, що в країні є хоч якась демократія.

Сергій Мельниченко та інші активісти Коаліції учасників помаранчевої революції можуть подавати до суду за такі дії. Але ця справа малоперспективна. Апеляцію можуть розглядати кілька місяців. З іншого боку, всі рішення щодо протестів суди виносять на користь влади.

Обмеження свободи зібрань — це мінус владі в очах і українців, і міжнародних інституцій. Політична опозиція на цьому піариться, але вивести багато людей на вулиці не здатна.

Володимир Фесенко, 52 роки, голова Центру прикладних досліджень "Пента":

— На день відкриття сесії Верховної Ради були ідеї проведення великих протестних акцій. Влада звично перестрахувалася і проявила тактику — активісти КУПРу чекали, що їхні майдани знесуть відразу після встановлення, а бійці "Беркута" вичекали, доки люди заспокояться, розслабляться, і змели їх.

Намети знесли частково — один бік Хрещатика очистили, а другий ні. Така собі золота середина. Не чіпали прихильників БЮТу, аби потім не було звинувачень у чергових придушеннях опозиції. Напевне, міліціонерам дали вказівку: бачите червоні серця на наметах — не чіпайте.

Не думаю, що влада боїться мітингувальників. Пограла м'язами, опозиція покритикує, звернеться до правоохоронних органів, дістане відмову, і все. Команду Януковича зараз більше непокоїть нова хвиля міжнародної критики.

На великі протестні акції люди зберуться, коли довідаються, що в якусь п'ятницю чи понеділок оголосять вирок Юлії Тимошенко. Або ж якщо вирок буде досить суворий. Щодо соціальних бунтів, то хвиля з пенсійної реформи відкотилася. У понеділок протестувати проти цих змін вийшла молодь громадських організацій. А де люди передпенсійного і пенсійного віку? На відміну від підприємницького майдану, є проблема з організаторами майдану пенсійного. Бо незадоволені цією реформою не всі. Скажімо, ті, хто готуються отримувати пільгову пенсію, часто пов'язані з державною службою. Якщо їм виходити з протестами, то можна позбутися і роботи, і майбутньої пенсії. Жінки, яких стосується значна частка положень нового закону, переконалися, що вихід на пенсію просто зсувається на півроку. Усе це серйозно нейтралізує масштаб протестних настроїв. Найконтроверсійніші рішення, як-от підвищення комунальних тарифів, влада приймати не ризикне.

Зараз ви читаєте новину «"Усі рішення щодо протестів суди виносять на користь влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути