четвер, 24 квітня 2008 10:57

Ющенко наклав вето на закон про діяльність Ради

Ющенко наклав вето на закон про діяльність Ради
Президент Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом закон "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради" від 8 квітня цього року.

Як повідомляє прес-служба президента, президент пропонує парламенту належним чином унормувати організацію та порядок діяльності Верховної Ради, як того вимагає Конституція, та відповідно до позиції, висловленої в рішенні Конституційного Суду від 1 квітня цього року.

Пропозиції глави держави під час розгляду закону на пленарному засіданні Верховної Ради представлятиме заступник глави секретаріату президента - представник президента у Верховній Раді Оксана Слюсаренко.

Як сказано у пропозиціях президента до закону "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради", цей закон не може бути підписаний з низки підстав.

Зокрема, за Конституцією органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов"язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами, організація і порядок діяльності Верховної Ради, статус народних депутатів визначаються виключно законами.

Конституція також передбачає, що порядок роботи Верховної Ради встановлюється Конституцією та Регламентом ВР, голова парламенту здійснює повноваження, передбачені Конституцією, у порядку, встановленому Регламентом ВР, ухвалення Регламенту Верховної Ради належить до повноважень парламенту.

Наголошується, що Конституційний Суд дійшов висновку, що Регламент, який унормовує організацію і діяльність Верховної Ради, має прийматися виключно як закон і за встановленою статтями 84, 93, 94 Конституції процедурою його розгляду, ухвалення і набрання чинності (рішення від 1 квітня 2008 року).

Утім, як зазначає глава держави, "замість належного закріплення на законодавчому рівні Регламентом Верховної Ради питань діяльності парламенту Верховна Рада прийняла закон, що містить лише бланкетну норму, яка відсилає до інших джерел права і не створює належної правової бази для роботи парламенту, як того вимагає Конституція".

Крім того, положення закону, що надійшов на підпис, допускають можливість прийняття Регламенту Верховної Ради підзаконним актом, що не відповідає положенням Конституції та рішенню КС від 1 квітня цього року, наголошує Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко наклав вето на закон про діяльність Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути