понеділок, 05 березня 2018 17:03

Росія показує європейцям, що вони є ненадійним постачальником

З 1 березня Газпром перестав постачати газ в Україну. Однак не повернув гроші, попри рішення Стокгольмського арбітражу про компенсацію $2,56 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. Експерти розповіли Gazeta.ua, для чого це росіянам і як в цій ситуації діяти Україні.

Автор: gazeta.ua
  Економіст Олексій Кущ каже, що Європа все більше розчаровується у  спроможності України постачати паливо
Економіст Олексій Кущ каже, що Європа все більше розчаровується у спроможності України постачати паливо

Олексій Кущ, економіст:

"Росія виконує тільки ті рішення арбітражів, які їй вигідні. Так само не зважатиме на рішення Стокгольмського арбітражу. Потрібно тиснути на Москву на дипломатичному рівні. Вона активно спілкується з Європою щодо будівництва "Північного потоку-2". Отже, має дотримуватись міжнародних законів. Україна може використати факт невиконання рішення як вплив на ці перемовини. Можемо через міжнародні суди та інстанції заблокувати будівництво.

Україна цікава для Європи своїми газовими сховищами. Але Європа все більше розчаровується у нашій спроможності постачати паливо. Переходять на бік "Північного потоку-2". Маємо запропонувати європейцям наші сховища замість нової російської труби. Поставити питання: "Якщо хочете стратегічне співробітництво, то беріть нашу систему постачання газу". В такому випадку європейські організації самі домовляються з Росією про постачання. Україна натомість бере необхідну кількість газу для себе за транзит та зберігання.

Якщо зараз вступити у жорсткий конфлікт з Газпромом, після запуску "Північного потоку-2" Україна втратить свої транзитні можливості. Не більше як 20-30 кубічних метрів завантажуватиметься у нашу трубу. Це поставить її не межі знищення через економічну нерентабельність".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз ще не отримав офіційних повідомлень про розірвання контрактів Газпромом у Стокгольмі

Автор: euukrainecoop.net
  Святослав Павлюк вважає, що потрібно тиснути на Москву на дипломатичному рівні
Святослав Павлюк вважає, що потрібно тиснути на Москву на дипломатичному рівні

Святослав Павлюк, енергетичний експерт:

"Якщо Газпром не поверне грошей, можна притягнути росіян до відповідальності. Навіть арештувати майно. Гіпотетично можемо вимагати вартість частки "Північного потоку". Будь-який шантаж з боку Росії знижує шанси на будівництво "Північного потоку-2" через Балтійське море. Вчергове показують європейцям, що вони є не надійним постачальником. Це виграшна для нас ситуація. Через кілька тижнів в Росії мають бути вибори президента. Вони не будуть гидувати такими подіями для підняття "ура-патріотизму" навіть попри економічні втрати. Використають збиткові рішення на користь високого рейтингу президента.

Крім фінансового боку перемога скасовує дискримінаційні умови контракту, за якими ми отримували газ. Ми не повинні платити за те, чого не брали. А Росія має заплатити за непроведений транзит. Утримання мереж і потужностей для перекачування газу вимагає коштів. Зараз Росія свідомо створює проблеми. Робить все, щоби не віддавати гроші".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вдалося привести російських колег до тями - віце-прем'єр про газовий шантаж РФ

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз отримав компенсацію у сумі $4,63 млрд. Якщо від цієї суми відняти ті обсяги газу, за які Україна не заплатила 2014 року, а це майже $2 млдр, залишається $2,56 млрд різниці. Цю суму Газпром має сплатити на користь української компанії.

Після припинення постачання російського газу Україна отримала з Європи 26,5 млн м³ палива. 17 млн м³ зі Словаччини, 7 млн – з Угорщини, 2,5 млн – з Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Росія показує європейцям, що вони є ненадійним постачальником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути