четвер, 06 вересня 2012 02:22

Протести, які відбувалися протягом всіх років незалежності України, мали серйозний вплив на життя держави

Протести, які відбувалися протягом всіх років незалежності України, мали серйозний вплив на  життя держави
Фото: radiosvoboda.org

Про це сказав громадський діяч Володимир Чемерис, виступаючи перед мітингувальниками, які зібралися вночі під Верховною Радою. Вони протестують проти ухвалення №2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів".

"В Україні щороку все більше і більше мирних зібрань, бо це єдиний спосіб людей захистити свої права. Звичайно, ми, громадяни, зацікавлені в тому, щоб  у нас було це право. А влада зацікавлена в тому, щоб у нас це право відібрати", - наголосив він.

Чемерис розповів, що акції протесту за останні більше 20 років мали серйозний вплив на життя країни:

"Ми не просто захищаємо свої права. Можна сказати, що мирні зібрання – це локомотив історії. Тому що завдяки мирним зібранням у нас відбувалося і студентське голодування у 1990 році, і акція "Україна без Кучми", і Майдан у 2004 році, які насправді змінили Україну. І ясно, що владі такі мирні зібрання зовсім не потрібні і вона завжди хоче їх обмежити".
Чемерис додав: "У нас протягом 90-хроків практично була свобода, все було добре з мирними зібраннями – українці могли виходити, протестувати, поки не почалися 2000-х роки, не почалася акція "Україна без Кучми" і влада почала боятися мирних зібрань".

Активіст розповів, що аналогічний закон ще у 2004 році прийняла російська Дума. Тоді законопроект "Порядок проведения и организации митингов" подав тодішній прем'єр Михайло Касьянов. Зараз цей закон діє у Росії. Та оскільки Касьянов вже перейшов до опозиції, завдяки його ж таки закону тепер розганяють його прихильників.

"У 2008 році український уряд на чолі з прем'єр-міністром Тимошенко подав законопроект №2450. Він так само обмежує свободу зібрань, як і російський. Але цей законопроект не був прийнятий завдяки громадськості. І завдяки цьому зараз прихильників Тимошенко розганяють беззаконно, а могли б розганяти по закону Тимошенко", - підкреслив він.

За словами Чемериса , в 2010 році цей законопроект вже був винесений у ВР, але завдяки акціям протесту він таки не був проголосований. Він був відправлений у Венеціанську комісію, яка "практично винесла вирок цьому законопроекту, написавши, що фактично кожна стаття цього закону обмежу права людини".
"Ми в Україні маємо системні порушення свобод зібрань. Але все таки ми маємо більше свободи, ніж в Росії чи Білорусі. Це тому , що у  нас громадянське суспільство сильніше і ми можемо відстоювати свою свободу. І ми сюди для цього вийшли", - виголосив активіст.

"Я думаю, що ми не допустимо прийняття закону і всупереч владі, і всупереч опозиції", - наголосив він.
Чемерис також додав: "Міліція існує не для того, щоб наші зібрання розганяти, а для того, щоб гарантувати наші права. Це прописано законом про міліцію.  І міліція повинна забезпечувати право як одних так і інших проводити свої зібрання".

Зараз ви читаєте новину «Протести, які відбувалися протягом всіх років незалежності України, мали серйозний вплив на життя держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути