пʼятниця, 18 травня 2007 08:59

Назарбаєв став безстроковим президентом

Парламент Казахстану прийняв в другому, остаточному, читанні поправки в конституцію республіки, що скорочують термін президентських повноважень. При цьому парламент, "враховуючи історичну роль першого президента", прийняв запропоновані групою депутатів поправки, що знімають обмеження по числу президентських термінів для Назарбаєва.

Згідно з запропонованими президентом поправками, передбачено також збільшення чисельності парламенту з 116 до 154 депутатів і формування мажіліса (нижньої палати парламенту) за партійними списками. Крім того, посилюються повноваження парламенту в частині контролю за діяльністю уряду. Зокрема, для того, щоб відправити до відставки голову уряду, мажілісу потрібна проста більшість голосів, а не дві третини, як було раніше.

Крім того, передбачена норма, що наділяє президента правом розпуску парламенту після консультацій з прем"єр-міністром і спікерами палат парламенту. Президент також наділяється правом законодавчої ініціативи.

Прийняті поправки, направлені на підпис голові держави, вступлять в силу тільки в 2012 році. Останній президентський термін Нурсултана Назарбаєва почався в грудні 2005 року, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Назарбаєв став безстроковим президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути