понеділок, 17 січня 2022 11:23

На вантажівках "КрАЗ" зароблятиме завод однокласниці Зеленського

На військових вантажівках "АвтоКрАЗ" почав заробляти "Смілянський ливарний завод" голови оборонного комітету Ради від "Слуги народу" Олександра Завітневича.

Завітневич знайомий з президентом Володимиром Зеленським з 90-х. Його дружина Наталія була однокласницею Зеленського та грала з ним у одній команді КВН, повідомляє "Наші гроші". Нещодавно "Смілянський ливарний завод" став постачальником запчастин для оновлених вантажівок КрАЗ-63221.

"Співвласником заводу до обрання народним депутатом від "Слуги народу" у 2019 році був Завітневич. Наразі він очолює парламентський комітет із питань нацбезпеки, оборони та розвідки. А його частка у компанії належить дружині Наталії Завітневич. Іншим співвласником заводу є Георгій Козенко з Кривого Рогу, 10 років тому він був директором "АрселорМіттал Кривий Ріг", - йдеться у повідомленні.

Автор: "Досьє"
  Однокласники Володимир Зеленський на Наталія Завітневич
Однокласники Володимир Зеленський на Наталія Завітневич

У 2021 році "КрАЗ" провалив замовлення Міністерства оборони для Збройних Сил України, за що Завітневич критикував завод. Після критики на заводі "АвтоКрАЗ" заявили про портфель замовлень на 2022 рік у кількості 1 тис. вантажівок. У нього входять вантажні автомобілі замовлені Департаментом оборони США в межах трирічного контракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "АвтоКрАЗ" уклав контракт на поставку вантажівок для армії США

Зараз стало відомо про причетність заводу Завітневича до майбутніх доходів "АвтоКрАЗу". Яку частину у вартості "КрАЗу" становить литво від заводу Завітневича наразі невідомо.

"Усе відбуватиметься на електронних майданчиках Prozorro. Тому всі підприємства будуть у конкурентному середовищі", – відповів Завітневич на питання журналістів про те, чи не боїться він звинувачень у лобіюванні інтересів "Смілянського ливарного заводу".

Кременчуцький автомобільний завод "АвтоКрАЗ" контролює мільярдер Костянтин Жеваго, який знаходиться у розшуку по кримінальній справі щодо банкрутства банку "Фінанси і кредит". Наразі Жеваго живе у Дубаї. Пов'язані з ним компанії через суд стягують з "АвтоКрАЗу" борги на 6 млрд грн.

Жеваго був депутатом Верховної Ради III-VIII скликань, не входив до складу жодної парламентської фракції. Він виконавчий директор компанії Ferrexpo і колишній власник банку "Фінанси та Кредит".

Зараз ви читаєте новину «На вантажівках "КрАЗ" зароблятиме завод однокласниці Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути