четвер, 15 жовтня 2015 13:28

Кредитори вирішили списати Україні $3 мільярди боргів

Кредитори вирішили списати Україні $3 мільярди боргів
Арсеній Яценюк. Фото: uapress.info

Усі кредитори України більшістю, яка становить понад 75% від голосів у комітеті кредиторів, прийняли рішення щодо списання боргів Україні на загальний обсяг 3 мільярда доларів США та відповідну реструктуризацію боргів на загальну суму ще 8,5 мільярда доларів США.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу в Будинку Уряду в четвер, 15 жовтня.

Таким чином в найближчі чотири роки Україна не буде виплачувати тіло кредиту.

Яценюк нагадав, що на початок 2014 року загальний обсяг зовнішнього боргу України становив 73,1 мільярда доларів США: "Таку ми прийняли країну практично два роки тому".

Яценюк нагадав, що урядова команда займалася питанням реструктуризації та списання зовнішніх боргів протягом останніх півроку: "Вітаємо український парламент з тим, що вони конституційною більшістю підтримали закон про реструктуризацію зовнішніх боргів України, в тому числі й ті умови, на яких цей борг був реструктуризований і списаний".

Основним завданням, за словами глави уряду, було "як справитися з 15 мільярдами доларів боргів, які нам треба виплачувати протягом найближчих чотирьох років, але на які у нас просто фізично немає коштів": "Була поставлена перша ціль – це списання до 4 мільярдів доларів загальних боргів перед нашими зовнішніми кредиторами. Перша частина цього завдання вже виконана".

Він також зазначив, що були реструктуризовані борги двох державних банків – "загалом євробонди Ощадбанку та Укрексімбанку реструктуризовані на суму 2,8 мільярда доларів": "Це додаткова фінансова стабільність в українському банківському секторі. Це означає, що ці банки мають додатковий фінансовий ресурс і будуть мати набагато більш сильну фінансову стійкість і стабільність, і можуть кредитувати українську економіку і вільно обслуговувати українських вкладників".

На порядку денному, за словами Яценюка, подальша реструктуризація.

Він, зокрема, привітав зусилля міста Києва для проведення реструктуризації і списання своїх боргових зобов'язань.

"Кредитори повинні усвідомити свою відповідальність по місту Києву", - сказав він.

Глава уряду також нагадав про реструктуризацію боргів "Укрзалізниці" на 500 мільйонів доларів США, додавши, що "на порядку денному також "Укравтодор", "Укрмедпостач" і Конструкторське бюро "Південне".

"Це ще загалом на 0,7 мільярда доларів США", - повідомив Яценюк.

Зараз ви читаєте новину «Кредитори вирішили списати Україні $3 мільярди боргів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути