середа, 12 червня 2019 20:31

Конституційний суд може скасувати вибори у липні

Конституційний суд може скасувати вибори у липні
Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко: Адміністрація президента дивує нас розумінням права Фото:facebook.com

Конституційний суд України може зупинити виборчий процес.

Про це Gazeta.ua розповів експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

"Конституційний суд може скасувати вибори. Підставою для цього може бути неконституційність указу. Тоді в тексті рішення буде прописано, що підстава для проведення позачергових дострокових виборів зникла. Тому виборчий процес далі відбуватися не може. Інший варіант, що рішення неконституційним визнають, але вибори не скасують. Бо виборчий процес це складова волевиявлення громадян України, тому не може бути зупинений. Але це створить поганий прецедент. У подальшому може скластися практика, коли майбутні президенти будуть достроково припиняти повноваження парламенту, бо їм здаватиметься, що коаліція відсутня. КС буде визнавати неконституційність таких рішень, але це ні на що не впливатиме. Якщо скористатися цим варіантом, то він створить передумови для тоталітарної практики," - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпуск Ради – це запит суспільства на оновлення - політичний експерт

17 травня голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції. Про вихід заявила фракція "Народний фронт". Фракції мали 30 днів на створення нової коаліції, за Конституцією. За цей час спливає термін, коли президент може розпустити Раду і оголосити про дострокові вибори. Це не можна робити в останні шість місяців повноважень парламенту, після 27 травня.

"Такого скасування виборів у нас не було. Якщо указ визнають неконституційним, в порядку виконання пропишуть Центральній виборчій комісії зупинити виборчий процес - все зупиниться. Але з'являться побічні проблеми. Партії внесли застави, їх треба повертати. Виникне хаос і бедлам. Вибори перенесуть на жовтень. Зеленський може ухвалити новий указ про припинення повноважень парламенту 17-го червня. Тоді пройде місяць з виходу з коаліції "Народного фронту". У нього будуть підстави, але достроково повноваження парламенту припинити не зможе за 6 місяців до кінця діяльності Верховної Ради. Адміністрація президента дивує нас розумінням права, тому це не виключенно. Але такий крок буде теж не конституційним. Тоді вибори таки відбудуться в жовтні, хоча вже станом на зараз витратили купу грошей. Найоптимальніше для країни рішення те, що повністю відповідає Конституції. Тобто визнати цей указ неконституційним і зупинити виборчий процес" - вважає Богдан Бондаренко.

Рішення Конституційного суду щодо указу президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів можуть ухвалити раніше, ніж за місяць.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд може скасувати вибори у липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути