пʼятниця, 23 грудня 2022 15:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Гнати Росію з Радбезу ООН: голова Європейської ради підтримав ідею

Гнати Росію з Радбезу ООН: голова Європейської ради підтримав ідею
Постійний представник РФ в ООН Василь Небензя і російський міністр закордонних справ Сергій Лавров у Нью-Йорку на засіданні Радбезу ООН. Фото: ТАСС

Голови Європейської ради Шарль Мішель підтримав ідею припинення членства країни-агресорки Російської Федерації у Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Слід було б встановити механізм припинення членства. Про це Мішель сказав в інтерв'ю російському телеканалу RTVi, повідомили "РБК-Україна".

"У міжнародному праві є вада, якщо постійний член радбезу ООН, у цьому випадку Росія, зухвало порушує міжнародне право. На мій погляд, слід було б встановити механізм припинення членства: я не говорю про повне виключення Росії, але як мінімум про припинення членства Росії у Раді безпеки", – сказав голова Євроради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заарештовані у США російські активи передадуть Україні

За його словами, наразі це нібито "неможливо", оскільки "приведе в глухий кут сам концепт безпеки ООН".

"Ми добре бачили, що до початку бойових дій в Україні концепт безпеки ООН вже сильно барахлив і мав чимало труднощів у функціонуванні під час вирішення великих міжнародних проблем. Отже, я серед тих, хто вважає, що рано чи пізно реформа функціонування ООН буде обов'язковою", – сказав Мішель.

У вересні РФ на засіданні Радбезу ООН застосувала вето під час голосування резолюції, яка вимагала негайно вивести російські окупаційні війська з України.

Минулого місяця Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про виплату Росією репарацій Україні.

Україна вимагатиме виключення Росії з Радбезу ООН. Зараз готуються кроки щодо цього, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Гнати Росію з Радбезу ООН: голова Європейської ради підтримав ідею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути