понеділок, 20 травня 2024 23:19

В Ірані назначили тимчасового президента: що про нього відомо

В Ірані назначили тимчасового президента: що про нього відомо
Що відомо про нового тимчасового президента Ірану Мохаммада Мохбера. Фото: Главком

Після смерті Ібрагіма Раїсі обов'язки глави держави тимчасово виконуватиме віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер. Його кандидатуру вже схвалив Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї.

Мохберу буде доручено організувати вибори нового президента протягом 50 днів. Хаменеї оголосив п'ятиденну жалобу в Ірані, повідомляє видання Bloomberg.

Віцепрезидент Ірану, як і Раїсі, вважають близьким до Верховного лідера Ірану. Мохбер став першим віцепрезидентом 2021 року, коли Раїсі обрали президентом.

Мохбер у жовтні 2022 року разом з високопоставленими чиновниками та членами Вищої Ради нацбезпеки Ірану відвідував Росію для того, аби завершити угоду щодо відправлення до Москви "Шахедів" та ракет класу "земля-земля", якими РФ завдає ударів по Україні.

Крім того, Тегеран та Москва вели переговори про постачання балістичних ракет.

Мохбер має два докторські ступені, а також докторську наукову роботу (I ступінь магістра) з міжнародних прав. Крім того, він отримав ступінь магістра та доктора наук з менеджменту.

Мохбер був офіцером Корпусу вартових Ісламської революції. Ця посада давала можливість контролювати активи Ісламської Республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погана видимість. Чи вплине на Україну загибель президента Ірану

Також раніше Мохбер керував кількома телекомунікаційними компаніями, банком, був заступником губернатора Хузестана.

Велика частина діяльності Мохбара пов'язана з фондом Setad, який був створений нібито для продажу нерухомості емігрантів, які залишили країну після революції.

2021 року Мохбер потрапив під прямі санкції з боку США за управління найбагатшим державним фондом країни Setad. Фонд було сформовано з використанням величезної кількості майна та активів, конфіскованих під час революції 1979 року.

За багато років після революції фонд Setad став бізнес-імперією, підконтрольною верховному лідеру Ірану з обігом близько 95 мільярдів доларів. За десятиліття фонд конфіскував у емігрантів тисячі об'єктів нерухомості, а Хаменеї провів закони, які захистили активи Setad та зробили фонд фактично монополістом у справі вилучення власності від імені найвищого керівника країни.

Європейський Союз в 2010 році включив Мохбера до списку фізичних та юридичних осіб, на яких наклав санкції за ймовірну причетність до "діяльності, пов'язаної з ядерною зброєю або балістичними ракетами". Проте за два роки його було виключено зі списку.

Тіло президента Ірану Ібрагіма Раїсі і членів його делегації, які загинули напередодні внаслідок падіння вертольота - ідентифіковані.

Їх передали на судово-медичну експертизу. Про це заявив голова Служби управління надзвичайними ситуаціями Ірану Мохаммад Хасан Намі.

Він заявив, що нема потреби проводити тести ДНК.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані назначили тимчасового президента: що про нього відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути