четвер, 11 грудня 2008 09:35

БЮТ придумав назву нової коаліції

БЮТ придумав назву нової коаліції
Коаліційну угоду, яку фракція БЮТ запропонувала підписати фракціям "Наша Україна–Народна самооборона" і блоку Литвина, припускає зміну процедури розгляду законопроектів у Верховній Раді, а також особисту відповідальність суб"єктів законодавчої ініціативи, які ставлять під сумнів правильність рішень коаліції або уряду.

Цей документ був переданий ним 9 грудня до того, як відбулося обрання головою Верховної Ради Володимира Литвина.

Джерела "Коммерсант-Украина", у фракції НУНС стверджують, що спочатку представники БЮТ пропонували їм підписати коаліційний договір, ув"язнений між фракціями в грудні минулого року, проте "нашоукраїнці", зокрема заступник голови фракції НУНС Роман Зварич, віднеслися до нього негативно. І БЮТ підготував його новий варіант.

"Угода про створення коаліції "Національного розвитку, стабільності і порядку"" вміщалося на 13 сторінках і складається з двох частин. У першій задекларовані принципи діяльності нової парламентської більшості і першочергові завдання. Зокрема, необхідність реформування практично всіх сфер державної політики, а також ухвалення закону про парламентську опозицію. Окремий пункт угоди передбачає повну відмову учасників коаліції від проведення позачергових парламентських виборів: "У зв"язку із створенням коаліції і з метою забезпечення політичної стабільності сторони вважають, що відсутні підстави для проведення дострокового парламентського вибору, і домовилися не підтримувати голосами фракцій, які увійшли до коаліції, будь-яких рішень (закони, ухвали), що забезпечують проведення дострокових парламентських виборів".

Крім того, в документі прописано, що "програма діяльності уряду, що відображає програмні принципи коаліції", автоматично повинна бути підтримана більшістю. "Фракції, що входять в коаліцію, беруть на себе зобов"язання впродовж тижня з моменту призначення голови Верховної Ради прийняти програму дій уряду", - йдеться в договорі.

Друга його частина – "Регламент діяльності коаліції" – складається з шести розділів. "До складу коаліції входять більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради", – наголошується в п. 1.1. Ця ж норма дублюється в останньому розділі, де вказано, що діяльність коаліції припиняється у випадку "зменшення складу коаліції до чисельності народних депутатів меншою, ніж визначено Конституцією". Таким чином, в БЮТ пропонують вважати коаліцію недійсною, якщо в ній менше 226 депутатів.

Також БЮТ пропонує встановити новий порядок узгодження і ухвалення законопроектів. Згідно п. 1.5.2, коаліція підтримує тільки ті законопроекти і ухвали, які пройшли узгодження в уряді або отримали схвалення ради коаліції. Втім, в наступному пункті вказано, що незгода фракції–участника коаліції підтримати законопроект або інший проект рішення Верховної Ради є фактичним використанням права вето (п. 1.5.3). Такі рішення, за винятком законопроектів, внесених опозицією, спікер не має права виносити на розгляд парламенту.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ придумав назву нової коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути