середа, 17 вересня 2008 10:10

БЮТ і "Регіони" за вибори в Раду в два тури: Переможець отримає більшість

БЮТ і Партія регіонів пропонують парламенту прийняти зміни у виборче законодавство, що передбачає проведення виборів у Верховну Раду на пропорційній основі в два тури, причому переможець другого туру отримує більшість в парламенті.

Про це говориться у зареєстрованому в парламенті законопроекті про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо удосконалення окремих положень), внесеному депутатом Андрієм Портновим (фракція БЮТ) і першим віце-спікером Олександром Лавриновичем (ПР).

Законопроект допускає також збереження права на участь у виборах не тільки для партій, але і блоків, а також існуючий прохідний бар"єр.

Законопроектом передбачається проведення двох турів в процесі виборів депутатів. При цьому перший тур виборів у Верховну Раду повинен проходити на пропорційній основі. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії (блоки), виборчі списки яких за наслідками голосування набрали не менше 3% голосів виборців.

Остаточні результати виборів у Верховну Раду визначаються в другому турі, в якому беруть участь дві партії (блоки), які набрали найбільшу кількість голосів виборців за наслідками першого туру.

Згідно з законопроектом, партія, яка перемогла в другому турі, отримує більшість від конституційного складу Верховної Ради - 226 депутатських мандатів. Розподіл решти депутатських мандатів проходитиме між партією (блоком), що отримала друге місце в другому турі виборів, і рештою обраних партій (блоками) на пропорційній основі відповідно до результатів першого туру виборів у Верховну Раду України.

Крім того, згідно з законопроектом, другий тур не проводитиметься, якщо за наслідками першого туру одна з партій (блоків) отримала кількість голосів, яка дозволяє їй отримати 226 або більше за мандати народних депутатів України. У такому разі розподіл депутатських мандатів проходитиме пропорційно кількості голосів, отриманих партіями (блоками) в першому турі.

Згідно з законопроектом, найвищий орган політичної партії (блоку) має право виключати кандидатів народні депутати України з виборчого списку відповідної політичної партії (блоку) у будь-який час до затвердження ЦВК рішення про визнання цих кандидатів в народні депутати України обраними народними депутатами України.

Рішення найвищого органу політичної партії (блоку) про виключення кандидатів в народні депутати України з виборчого списку цієї політичної партії подається в ЦВК. Це є підставою для ухвалення ЦВК рішення про виключення кандидатів в народні депутати України з виборчого списку.

У свою чергу ЦВК повинна не пізніше, ніж на десятий день з дня виборів встановити результати першого туру голосування, про що складається протокол.

Другий тур виборів проводиться в другу неділю після встановлення результатів першого туру.


Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Регіони" за вибори в Раду в два тури: Переможець отримає більшість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути