четвер, 04 вересня 2008 19:24

За прохідне місце в списку БЮТ брали 7 мільйонів доларів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Нардеп від БЮТу Михайло Косів гордиться тим, що Юлія Тимошенко переконала комуністів голосувати разом з її блоком
Нардеп від БЮТу Михайло Косів гордиться тим, що Юлія Тимошенко переконала комуністів голосувати разом з її блоком

Народний депутат від БЮТу 73-річний Михайло Косів підтримав усі спільні голосування з Партією регіонів і комуністами. Протягом кількагодинного засідання він тиснув на дві кнопки: свою й сусідню, де не було нардепа.

Наступного дня зранку в засіданні Верховної Ради роблять перерву. Ідемо з Косівим до готелю "Київ". Замовляємо каву. Сідаємо на м"який білий диван.

НУ-НС виходить із коаліції, бо вважає зрадою голосування Блоку Юлії Тимошенко з комуністами й "Регіонами".

— НУ-НС голосував із "Регіонами" безліч разів.

По ключових питаннях проти Тимошенко вони з Партією регіонів не голосували.

— Ми протягом 12 років намагалися прийняти закон про слідчі комісії, але президенти Кучма та Ющенко вперто на це накладали вето. Чомусь вважають, що слідча комісія тільки імпічментом президента повинна займатися. Та не буде вона цим займатися, бо імпічмент президента провести практично не-мож-ли-во, — останнє слово Косів промовляє по складах.

У травні коаліція прийняла закон про Кабмін. Сьогодні Блок Тимошенко й "Регіони" його змінюють — забирають повноваження в президента. Чому всього за кілька місяців БЮТ кардинально змінив свою позицію?

— Я й тоді його з огидою приймав. А тепер ми навели в цьому законі порядок. Це політичне рішення і я вважаю його правильним. Протягом першого півріччя нинішнього року вийшло 611 указів президента, направлених на паралізування роботи Кабінету Міністрів. Він веде війну на знищення власного уряду.

Михайло Косів показує копію документів, які подав Секретаріат президента до Служби безпеки України. У них Юлію Тимошенко підозрюють у державній зраді. Каже:

— Якщо хтось думає, що ми сидітимемо склавши руки й не будемо голосувати з "Регіонами", комуністами, "литвинівцями" за слідчі комісії, то помиляється. Так само, як Балога кричав, що ми злигалися з комуністами після того, як вони не проголосували за відставку Тимошенко.

Після того голосування комуніст Микола Тимошенко очолив Державний комітет лісового господарства, а Василь Мармазов став заступником голови Міністерства внутрішніх справ. Останній є сином нардепа з Компартії Євгена Мармазова.

— Син нардепа був звільнений, а потім поновлений на посаді за рішенням суду.

Так це ж стара схема, за якою зокрема й колишній генпрокурор Піскун отримував у потрібний момент крісло.

— Ну так! — протягує у відповідь Косів.

Партія регіонів визнає, що Блок Тимошенко перекупив фракцію комуністів. Бо раніше їм платили "Регіони", а нині це робить БЮТ.

— Я горджуся тим, що Юля Володимирівна переграла цього дубового Балогу в тому питанні. Ви бачили б якими розгубленими були "регіонали". Та тільки заради того треба було то робити! — усміхається "бютівець".

Він дивиться на годинник і каже, що має повернутися в Раду для виступу. За півгодини виходить із сесійної зали. Продовжуємо розмову в кулуарах парламенту.

Рік тому Тимошенко надрукувала статтю "Стримуючи Росію" в престижному міжнародному виданні "Foreign Affairs". Тоді вона порівняла Росію із нацистською Німеччиною 1930-х. Чому тепер прем"єр мовчить?

— Рік тому Юлія Володимирівна була в опозиції, — говорить Косів і після паузи додає: — Погляди й переконання її за цей рік не змінилися.

Але змінилася публічна позиція.

— Згідно з Конституцією представляти політику України на міжнародному рівні має президент. Але домовлятися про постачання газу, енергоносіїв, нафти повинен прем"єр.

Чому ж російський уряд звинуватив українців у геноциді осетинів, а наш уряд мовчить?

— Уряд забезпечив доставку наших громадян із Грузії, гуманітарну допомогу.

Чому прем"єр блокувала рішення уряду про порядок пересування російського Чорноморського флоту?

— Кабмін розробив принципи перебування російського флоту. Тимошенко чекала механізмів реалізації цієї ухвали. Коли вони були вироблені, підписала.

Але за цей час із нашої території російський Чорноморський флот рушив на Грузію. Фактично нас втягли у війну.

— Якби вона раніше підписала, то це б нічого не змінило. Я зараз у Блоці Юлії Тимошенко й на даному етапі мене влаштовує те, що робить уряд.

Вам не здається, що такими іменами як ваше, у блоці прикривають олігархів на зразок Богдана Губського?

— Це провокаційне запитання. Те, що робить Тимошенко, іде на користь України. А все, що Ющенко — розвалює. Я пішов у депутати цього скликання, бо мене попросили. Робитиму все, щоб Юлія Володимирівна стала лідером нації.

Коли вимикаємо диктофон, Михайло Косів погоджується, що в БЮТі є ряд олігархів типу Губського, який добивався третього терміну президентства для Кучми. Визнає, що Блок Юлії Тимошенко продавав прохідні місця у своєму списку. Зокрема, за $7 млн перебіжчикові Ігореві Рибакову. Водночас зазначає, що в БЮТі є нормальні люди. Називає Володимира Філенка, Сергія Соболєва, Ярослава Федорчука.

Зараз ви читаєте новину «За прохідне місце в списку БЮТ брали 7 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути