вівторок, 05 листопада 2019 07:05

За нардепа Ярослава Дубневича просять 100 мільйонів гривень застави

— Не знаю, де я знайду 100 мільйонів. Це завелика застава, — каже народний депутат із групи "За майбутнє" 50-річний Ярослав Дубневич у Вищому антикорупційному суді 2 листопада. Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просив узяти нардепа під варту на 60 діб з можливістю застави у 93 млн грн. Суддя Катерина Широка призначила 100 млн грн. Гроші треба внести протягом п'яти днів.

Ярослава Дубневича підозрюють у заволодінні державними коштами на понад 93 млн грн. Він нібито ­пролобіював, щоб Укрзалізниця у грудні 2015 року — червні 2016-го закупила стрілочні переводи за завищеними цінами у підконтрольного йому підприємства "Арго". Дубневич очолював комітет з питань транспорту.

31 жовтня Верховна Рада дозволила його арештувати. Яро­слав Дубневич став першим народним депутатом дев'ятого скликання, якого позбавили недоторканності та дали дозвіл на затримання й арешт.

На поруки Дубневича зголосилися взяти дев'ять нардепів, серед яких бізнес-партнер олігарха Ігоря Коломойського Ігор Палиця та Віктор Балога (екс-міністр надзвичайних ситуацій, також очолював Секретаріат президента Ющенка).

Ярослав Дубневич тричі обирався народним депутатом у 120-му окрузі на Львівщині. У попередньому скликанні був членом фракції "Блок Петра Порошенка". Разом з братом Богданом сумарно тримають у банках і готівкою понад 184, 3 млн грн, за декларацією 2018 року. Володіють корпорацією з будівництва залізничних колій, Самбірським керамзитовим заводом, Рівненським заводом надміцних залізобетонних конструкцій, мисливським господарством.

Богдан Дубневич у ВР минулого скликання був у комітеті з питань бюджету. На позачергових виборах не пройшов до Ради.

— Знаково, що це голосування відбулося. Парламент знайшов у собі сили. Такого у Верховній Раді ще не було, щоб так рано і без політичних мотивів, — каже політолог Віктор Небоженко, 66 років.

— Дубневич — мультимільйонер. Із братом вони магнати. Людина, яка розпоряджається величезними власними та державними ресурсами, опиняється під підозрою. Однак тепер слідчим і суду належить довести провину. Це набагато важче.

Відбувається еволюція, щось змінюється в хороший бік. Якщо до кінця роботи парламенту 20 депутатів позбавляти недоторканності і вони отримають терміни, значить українська еліта починає очищатися. І всі "дубневичі", великі чи маленькі, в наступний раз 20 разів подумають, іти їм у парламент чи відразу їхати до Швейцарії.

Але Дубневича не посадять. Пам'ятаємо, як одного із затятих оспівувачів "русского мира" з "Опоблоку" (у грудні 2016-го Верховна Рада позбавила недоторканності нардепа Вадима Новинського. — ГПУ) теж позбавили недоторканності, але до нього ніхто й не торкнувся.

До кінця року ще побачимо схожі рішення парламенту. Інші групи скажуть: "А чому ж Пашинського і Дубневича тримають, а інших не чіпають?" Президенту і генеральному прокурору для рівноваги доведеться відкривати справи щодо інших фінансово-кримінальних груп.

Зараз ви читаєте новину «За нардепа Ярослава Дубневича просять 100 мільйонів гривень застави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути