четвер, 10 липня 2008 18:37

За 5 місяців нардепи пропрацювали в Раді тільки 100 годин

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народні депутати від Партії регіонів Андрій Клюєв (ліворуч) та Юхим Звягільський вітаються під час вчорашнього засідання у Верховній Раді. Позаду — лідер комуністів Петро Симоненко
Народні депутати від Партії регіонів Андрій Клюєв (ліворуч) та Юхим Звягільський вітаються під час вчорашнього засідання у Верховній Раді. Позаду — лідер комуністів Петро Симоненко

Сьогодні останній день роботи Верховної Ради у цій сесії. Чимало народних депутатів увечері вирушать на відпочинок. Канікули — до осені.

Друга сесія парламенту шостого скликання тривала п"ять місяців. Робочими мали бути 46 днів. Але майже половину з них народні обранці блокували роботу Верховної Ради. Партія регіонів — 14 днів, а Блок Юлії Тимошенко — вісім. "Регіонали" кілька разів блокували  голову парламенту Арсенія Яценюка у власному кабінеті.

Отож у сесійній залі депутати попрацювали приблизно 100 годин. Проте потрудитися на тиждень довше не захотіли. У неофіційних розмовах нардепи кажуть, що вже взяли путівки та квитки і змінювати нічого не будуть.

— Із п"ятниці мене вже не буде у Києві, — говорить, нардеп від БЮТу Володимир Яворівський, 65 років.

Кожен депутат отримає на руки по 35 тис. грн відпускних. Разом це 15 млн грн. Ще 60 млн грн передбачено на утримання парламентських санаторіїв. У Криму їх чотири: "Дюльбер", "Затока", "Таврійські зорі" та "Нижня Ореанда". Останній — найелітніший та найпопулярніший серед нардепів. Вони сплачують лише чверть вартості відпочинку. До кінця літа вільних місць у цих закладах уже не залишилося.

Для заможних нардепів улюбленими місцями відпочинку за кордоном є південь Франції, грецькі та італійські острови, Домініканська Республіка, Мальдіви, Об"єднані Арабські Емірати.

Під час цієї сесії депутати прийняли у першому та другому читанні майже півсотні законопроектів. Найпліднішим було 10 квітня — тоді ухвалили дев"ять законів, необхідних для вступу України у Світову організацію торгівлі.

Попрацювали приблизно 100 годин

Найзнаковіші рішення нардепи прийняли 18 березня і 16 травня: призначали позачергові вибори у столиці та ухвалили Закон "Про Кабінет Міністрів", який збільшив повноваження президента.

Найскандальнішим було 13 травня. Тоді "бютівці" не дали можливості главі держави Вікторові Ющенку виступити у Верховній Раді — безпрецедентний для Європи випадок. 6 червня з коаліції вийшли "бютівець" Ігор Рибаков та "самооборонець" Юрій Бут, що остаточно паралізувало парламент.

Неефективну роботу Верховної Ради директор піар-групи "Політех" Тарас Березовець, 32 роки, пояснює тим, що виборці у своїх симпатіях поділені на дві майже рівні частини. Тому політики, яких вони обирають, не готові приймати спільних рішень — бояться втратити підтримку.

— Щось зміниться лише тоді, коли виборці Партії регіонів, БЮТу і "Нашої України" розчаруються у цих силах і з"являться нові політичні проекти, — вважає він. — До президентської кампанії політичні пристрасті загострюватимуться. Нормальної роботи парламенту не буде принаймні півтора року.

Зараз ви читаєте новину «За 5 місяців нардепи пропрацювали в Раді тільки 100 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути