пʼятниця, 30 серпня 2019 00:05

"За 100 днів Зеленський став господарем країни"

Автор: ФОТО: REUTERS
  Політики слухають гімн України під час першого засідання Верховної Ради дев’ятого ­скликання, Київ, 29 серпня 2019 року. На ньому присутні президент Володимир Зеленський і його попередники Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко. Текст присяги новообраних депутатів зачитав найстарший серед них 78-річний Юлій Іоффе з ”Опозиційної платформи — За життя”.
Політики слухають гімн України під час першого засідання Верховної Ради дев’ятого ­скликання, Київ, 29 серпня 2019 року. На ньому присутні президент Володимир Зеленський і його попередники Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко. Текст присяги новообраних депутатів зачитав найстарший серед них 78-річний Юлій Іоффе з ”Опозиційної платформи — За життя”.

27 серпня минули 100 днів роботи президента 41-річного Володимира Зеленського.

За цей час він підписав 302 укази, подав 13 проектів законів, порахував портал "Слово і Діло". Здійснив 20 робочих поїздок Україною. П'ять разів вирушав із візитами за кордон — до Туреччини, Німеччини, Франції, Канади, Бельгії. У Брюсселі зустрічався представниками Євросоюзу й Північноатлантичного альянсу. Найбільше контактів мав зі США.

Дав українцям 78 обіцянок на посаді президента, 180 — разом із передвиборчими.

Розпустив Верховну Раду та призначив позачергові вибори до неї. 21 липня його партія "Слуга народу" отримала 254 мандати зі 424. Змінив назву Адміністрації на Офіс президента. Повернув другого президента Леоніда Кучму у Тристоронню контактну групу щодо російської агресії на Донбасі.

— Для Зеленського цей період був украй успішним. Зі "слуги народу" він перетворився на господаря країни, — каже політолог 60-річний Володимир Фесенко.

— Абсолютна перемога на парламентських виборах дала йому можливість контролювати Верховну Раду і наступний склад уряду. Ні в кого з попередників такого не було.

Зеленський зберігає прозахідний курс. Будує модель ліберальної демократії. Реформи триватимуть, можуть пришвидшитись.

Водночас уже проявляються проблеми. Перша — немає системної кадрової політики. Керується "довіряю, не довіряю", рекомендаціями знайомих. Такий психологічний комплекс був у Порошенка. Спільна гра у КВК — не привід призначати на високу посаду. Також були сумнівні призначення. Наприклад, голови Луганської облдержадміністрації (5 липня ним став колишній "регіонал" Віталій Комарницький. — ГПУ).

Друга проблема — погане узгодження рішень усередині команди. Поки що це не дуже помітно. Прикладом став законопроект про люстрацію чиновників часів Порошенка, що спричинило масу критики. Абсолютна влада спокушає і створює ризики. На цьому погорів Янукович. І про це треба пам'ятати Зеленському.

— Чи збирається Зеленський виконувати свої обіцянки, побачимо з роботою Верховної Ради. Все зрозуміємо до весни, — говорить соціолог Євген Головаха, 69 років.

— У президента реально півроку на виконання своїх обіцянок. Зрозуміло, не всіх. Але перші чіткі оцінки можна буде давати.

Президент має визначитися зі ступенем своєї рішучості. Поки що її не видно. Три місяці його політика була настільки гнучка, що взагалі нічого не можна було зрозуміти. Що він хоче робити? Чим відрізняється від попередника?

Зараз для України непогані економічні обставини. Завдання-максимум — аби країна реально змінювалася. Зеленського обрали, щоб виробив нові чесні правила в політиці.

— За 100 днів нової влади наші зовнішньо-політичні позиції послабилися, — вважає експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 49 років.

— Брак досвіду Володимира Зеленського ослаблює Україну. Ми перетворюємося з гравця на іграшку. На початку каденції Зеленський посварився з дипломатичним корпусом. Публічно звинувачував керівника нашого МЗС Павла Клімкіна. Через це він фактично був відсутній весь цей час у житті країни. Зеленський міг призначити нового міністра через стару Верховну Раду, але цього не сталося.

Усе більше про Україну говорять за спиною. Без наших представників. Росію повернули в Парламентську асамблею Ради Європи. На саміті "Великої сімки" серйозно обговорювали повернення РФ і до цього клубу.

Зеленський усе ще має ілюзію, що з Кремлем можна домовитися і Москва виконуватиме ці домовленості.

Зараз ви читаєте новину «"За 100 днів Зеленський став господарем країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути