четвер, 19 жовтня 2023 10:44

Прийняли історичний документ

Прийняли історичний документ
Українці Австро-Угорщини оголосили про створення Української держави в її етнографічних межах Фото: pro.te.ua

"Проклямацію Української Національної Ради" проголосили у Львові 19 жовтня 1918 року. Тоді добігала кінця Перша світова війна і розпадалася Австро-Угорська імперія. На західноукраїнських землях виникла Українська держава.

"Ціла етнографічна українська область в Австро-Угорщині, зокрема Східна Галичина з граничною лінією Сяну з влученням Лемківщини, північно-західна Буковина з містами Чернівці, Строжинець і Серет та українська полоса північно-східної Угорщини (Закарпаття) - творять одноцілу українську територію, яка конституйовується як Українська держава", - йшлося в документі.

Прокламацію підтримали в Буковині шляхом народного віче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили організацію, що опікувалася українськими військовополоненими

Головою Української Національної Ради обрали правника Євгена Петрушевича. Політики закликали представників національних меншин до участі в структурі. Передбачалося утвердження республіканського ладу та створення демократичної конституції. Діячі вимагали й допущення окремої української делегації до післявоєнної мирної конференції - це було необхідно для визнання держави і встановлення її кордонів.

9 листопада Українська держава отримає назву Західноукраїнська Народна Республіка - ЗУНР. За 4 доби Рада прийме "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії", яким затвердить її існування.

Головна українська рада закликала до боротьби з царською Росією та за незалежну Україну у Львові 16 серпня 1914-го. Підписав Маніфест політичний діяч Кость Левицький.

У ньому констатували, що зусилля дипломатії нічого не вдіяли, щоб утримати мир у Європі, і бурю війни уже не зупинити. Підкреслили, що українці є тим народом, на який війна та її наслідки наваляться найбільше. Адже трагедія Першої світової війни полягала у тому, що українці воювали один із одним на боці як Австрійської, так і Російської імперій.

Зараз ви читаєте новину «Прийняли історичний документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути