четвер, 29 квітня 2021 00:51

Виплати колишнім суддям збільшили на дев'ять тисяч

Довічне грошове утримання для колиш­ніх суддів цього року збільшилося на 9425 грн. В середньому вони мають 77 387 грн. Такі дані опублікував Пенсійний фонд.

Суддя на пенсії отримує 50% від його винагороди на посаді. В Україні 3556 колишніх суддів.

Середня пенсія українців збільшилась на 217 грн і становить 3724 грн. Пенсія військовослужбовців зросла на 67 грн — до 5 650 грн. В країні понад 11 млн пенсіонерів.

— Довічне грошове утримання суддів буде збільшуватися. Недавно на пенсію вийшла суддя Великої палати Верховного суду Ірина Саприкіна. Її пенсія 275 тисяч гривень. Приблизно стільки матимуть майже всі судді Верховного суду, — каже юрист 41-річний Роман Маселко.

— Судді апеляції отримують до 200 тисяч, першої інстанції — 90–100 тисяч. Щомісяця і довічно. Колишній голова Вищої ради правосуддя пішов на пенсію у 42 роки. Матиме близько 120–150 тисяч, і щороку виплата зростатиме.

Не можна вимагати від судді бути незалежним, справедливим і платити копійки. Але зарплата має бути пропорційна.

За кордоном судді заробляють багато. Однак на Заході середня зарплатня судді перевищує щомісячний середній заробіток громадянина щонайбільше у чотири-п'ять разів. В Україні — у 30. Нинішні виплати суддям виглядають, як знущання. При цьому Конституційний суд визнав, що зменшувати ці зар­плати неправомірно.

Потрібно, щоб у систему заходили професійні і незалежні судді. Зміни треба почати з Вищої ради правосуддя. Тоді за два-три роки вся система зміниться.

Зараз ви читаєте новину «Виплати колишнім суддям збільшили на дев'ять тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути