середа, 13 серпня 2008 18:40

"Вихід України із СНД буде сприйнято як антиросійська акція"

  Володимир Фесенко: ”Нашій дипломатії слід працювати із пострадянськими та європейськими країнами над створенням нової системи колективної безпеки”
Володимир Фесенко: ”Нашій дипломатії слід працювати із пострадянськими та європейськими країнами над створенням нової системи колективної безпеки”

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі у вівторок на мітингу у Тбілісі заявив про вихід його країни зі складу Співдружності незалежних держав. Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 49 років, вважає, що це не спричинить суттєвих політичних, соціально-економічних чи геополітичних наслідків ні для СНД, ні для Грузії.

— Це суто символічне рішення, яким підкреслено, що Грузія не бажає перебувати в організації, де домінує Росія, — каже Фесенко. — Не вплине воно й на долю СНД, оскільки більшість його членів розуміють низьку ефективність організації.

Однак певний зиск від неї все ж є — можливість для президентів координувати дії свої та органів державної влади, підтримувати один одного. Є соціальні домовленості щодо врегулювання пенсійного забезпечення громадян, які переїхали в іншу країну СНД. Тому більшість членів Співдружності приклад Грузії не наслідуватимуть. А заклик Саакашвілі має пропагандистський характер і спрямований на громадську думку в країні та потенційних союзників, а не на Росію чи інші країни СНД.

Чи має СНД якось реагувати на конфлікти між його членами?

— По ідеї, мав би. Дагомиські угоди, які регулювали статус миротворчих сил Росії у Південній Осетії, підписані в рамках Співдружності. Інша річ, що Саакашвілі хоче відмовитися від правової бази, яка виправдовує присутність російських військ у автономіях Грузії. Адже ті угоди більше відповідали інтересам Кремля. Тому одне із завдань грузинської сторони — сформувати нову міжнародну правову базу для врегулювання конфліктів у "гарячих точках".

Михаїл Саакашвілі закликав і Україну вийти з СНД. Чи варто це робити?

— Наша країна не є повноцінним і повноправним членом Співдружності, бо не підписала Статуту СНД. Звісно, можна зробити такий символічний крок і обірвати всі контакти. Але це було б не зовсім корисно. Бо певні потреби залишаються: необхідність у тих же соціальних угодах щодо пенсіонерів, у механізмах координації органів виконавчої влади, у взаємодії президентів.

Азербайджан і Молдова морально підтримують Саакашвілі у намаганні відновити територіальну цілісність країни

Головне ж — якщо зараз Україна вийде з СНД, це буде сприйнято як антиросійська акція. В умовах, коли країна й без того політично розколота, це викличе критичну реакцію суспільства, спричинить новий конфлікт у Верховній Раді та загострить внутрішньополітичну ситуацію.

Нашій дипломатії слід працювати із пострадянськими та європейськими країнами над створенням нової системи колективної безпеки, яка б унеможливлювала подібні конфлікти й мала дієві механізми для їх розв"язання.

Із президентів країн СНД фактично тільки Віктор Ющенко підтримав свого грузинського колегу. Чому немає реакції інших глав держав?

— Більшість із них налаштовані проросійськи і не критикуватимуть дії Кремля. Наприклад, Азербайджан і Молдова морально підтримують Саакашвілі у намаганні відновити територіальну цілісність країни. Водночас не хочуть погіршувати стосунки з Росією.

Зараз ви читаєте новину «"Вихід України із СНД буде сприйнято як антиросійська акція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути