пʼятниця, 03 серпня 2012 07:00

"Восени народ буде готовий"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Юрій Кармазін: ”Янукович матиме єдиний вихід — застосувати свої вертолітні майданчики у напрямку закордону”
Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Юрій Кармазін: ”Янукович матиме єдиний вихід — застосувати свої вертолітні майданчики у напрямку закордону”

Офіс Партії захисників Вітчизни нардепа-"нунсівця" 54-річного Юрія Кармазіна розмістився у двох сполучених квартирах на столичному Хрещатику. Юрій Анатолійович запізнюється на 15 хв. Його кабінет завішаний півсотнею ікон. Деякі стоять на підлозі. Менші — у шафах, поряд зі дзвонами, сувенірами із зображенням самого Кармазіна. У кутку — підсвічник.

Господар при нас перевдягається у вишиванку. Розповідає, що часто ночує в офісі. Тримає тут свіжі сорочки, зубну пасту. Секретарка на високих підборах заносить грузинський коньяк "Окамі", каву, печиво, цукерки. Наливає по 50 г. Далі Кармазін годину  розповідає про воду і способи її очищення. Ще півтори говорить про ікони, колекції старовинних хрестів і шабель. Детально зупиняється на історії кожної. Беручи в руки особливо цінні предмети, хреститься. Пропонує нам запалити свічки. Наостанок довго молиться. На початку третьої години розмови переходимо до політики.

Які реформи потрібні країні?

— Насамперед моральна реформа. Забезпечити громадський спокій, зняти корону і з влади, і з опозиції, сісти за стіл і розпочати діалог. Доки цього не відбудеться, усі реформи будуть приречені.

Усі, хто хотіли називатися реформаторами, ними не стали. Кучма хотів — не став, Ющенко — не став. І Янукович не стане, бо робить все тільки задля встановлення своєї авторитарної влади. Це не реформування, а розкрадання.

Яке може бути реформування, якщо ми без виборів маємо зміну конфігурації у Верховній Раді? Від Партії регіонів було обрано 175 депутатів, сьогодні раптом уже 194. Під ідеями Тимошенко в парламент потрапили 156 чоловік, залишилося 100. У суспільстві панує тотальна політична корупція. Це хворе суспільство!

Я благаю владу: не називайте те, що робите, реформами. Усі вони йдуть зі знаком "мінус". Минуло чотири місяці від реформування залізничного транспорту. Був прекрасний поїзд "Чорноморець". Увечері сідаєш у Києві, вранці — в Одесі. Ліквідували. Щоб користувалися їхніми автобусами, готелями, їхніми літаками. Олігархічними. Які в три-п'ять разів дорожчі від європейських.

Взялися за реформу охорони здоров'я. У Конституції написано — існуюча мережа закладів, я сам запропонував цей пункт, не може бути скорочена. А сьогодні закривають лікарні просто так. Або реформа сільського господарства. 24,3 мільярда гривень виділяють на закупівлю китайської техніки — непотребу. Смерть українському селу забезпечена. Нашу землю заберуть Америка, Китай, Ізраїль, інші. Вони вже в черзі.

Юрій Кармазін різко встає, підходить до шафи і бере дзвін. Починає дзвонити.

— Подобається? — дивиться у стелю. Калатає 3 хв, потім бере інший. Дзвонить ще 5 хв. Після цього продовжуємо.

Громадяни чи не найбільше недовіряють правоохоронним органам і судам. Ваш парламентський комітет із питань правосуддя має бачення, як це змінювати?

— Про які зміни можна говорити, якщо з 2004 року громадянин Російської Федерації був головою Харківського апеляційного суду (Михайло Бородін був головою Апеляційного суду Харкова до 2011 року, нині суддя Апеляційного суду Харкова. — "ГПУ"). Коли я почав з цим боротися, він став затикати мені рота — за допомогою судів. Пред'являє позов у своїй же області, своїм же підлеглим.

Судам і прокуратурі потрібне реформування назад. Забути ті новації, що  запропонував Янукович. Він фактично знищив судову вертикаль. Верховний суд повноважень не має. Конституційний — відстоює інтереси лише президента. Раніше Рада могла призначати і звільняти генпрокурора. Тепер — звільняє президент. Генпрокурор став залежний від Януковича.

Робимо реформу кримінально-процесуального законодавства. Голова відповідного управління Адміністрації президента Андрій Портнов з трибуни запевняє, що це нічого не буде коштувати, навпаки, зекономимо. А потім — бац, Генпрокуратурі додатково треба 174 мільйони гривень на півроку. Додатково ввести 1070 посад. Оце так реформа! Правоохоронні органи я пропонував перейменувати у "владоохоронні".

У якому стані зараз судова система?

— Низовий рівень суддів отримав дуже пристойні зарплати. Можна не брати ніяких хабарів. Але беруть. Скажімо, у вищих судах ціна питання не менше 50 тисяч доларів. Ще три роки тому все було значно дешевше.

Які тоді суми були?

— У два-п'ять разів менші.

За скільки часу реально все хоча б повернути назад?

— Вистачить року. Нам, опозиції, потрібна конституційна більшість у парламенті. За теперішніх умов це нереально. Кожному провладному кандидатові, навіть рядовому, дали з бюджету від 20 мільйонів гривень на вирішення нібито "проблем" у регіоні. А насправді — на фінансування своєї передвиборної кампанії в окрузі, як компенсація за відсутність у списку.

Людям треба усвідомити, що нічого не вирішать 100 доларів, які вони отримають на виборах. Зараз в Україні будується спадкова монархія. Маріїнський палац у Києві руйнується, а поряд зводять чотириповерховий вертолітний майданчик. Змінити це може тільки воля Януковича. І його можна примусити. Думаю, восени народ буде готовий. Усі ж бачать ціни на залізничні квитки, комунальні платежі. Коли люди це усвідомлять, на вулиці елементарно вийдуть 50 тисяч. Ще трохи — буде 100. Тоді Янукович матиме єдиний вихід — застосувати свої вертолітні майданчики у напрямку закордону.

Зараз є лідер, за яким би пішли люди?

— 2004-го був. На час помаранчевої революції я зробив себе невиїзним. Робив усе для перемоги Ющенка. І що? За часів Кучми я був у президентському кабінеті понад 20 разів. Як опозиціонер. З Януковичем жоден опозиціонер ніколи зв'язатися не міг і не може. У демократичного Ющенка я не був у кабінеті жодного разу.

У нас є кадри, які грамотно могли б провести необхідні реформи?

— Є. Не хочу бути нескромним, але я — один із них.

Юрій Кармазін різко встає й виходить у коридор, де сидить секретарка. Показує на чотири десятки тек із депутатськими запитами та поправками до законів. Бере одну, розкриває.

— По четвертій частині моїх звернень до президента він накладає вето на закони. Слава Богу, хоч читає! Члени його партії казали: "Ми вже все порішали, все обсудили", і раптом — бах. І їм вето. От, наприклад, угоди про розподіл продукції, коли йшлося про континентальний шельф. Літо торік. Янукович у Криму. А я сиджу, пишу. Витратив три дні. Бах — вето. Чи той же Податковий кодекс, де мої пропозиції були наполовину переписані від імені президента і внесені. Є ефективність?

Юрій Анатолійович дістає з шафи рушник, розгортає та пропонує торкнутися:

— Це з конопель. Зараз таких уже нема.

— Когда мы услышали колокола, подумали, что уже конец интервью, — шепоче прес-секретар. — Он всегда в конце звонит.

"Я став наймолодшим прокурором у Союзі"

Юрій Кармазін народився у місті Звенигородка на Черкащині. Закінчив Одеський університет ім. Мечникова за спеціальністю юрист. Працював фотографом у Смілянському побуткомбінаті, помічником прокурора Центрального району Одеси, помічником прокурора Одеської області, прокурором Приморського району Одеси, суддею Одеського обласного суду.

— Я став наймолодшим прокурором у Союзі — у 28 років, — казав у одному з інтерв'ю. — Багато вважали, що мене хтось "тягне". Хто мене міг тягнути? Мати — вчителька фізики і математики або батько — ветлікар? Після розкритого мною першого страшного вбивства один із бандитів сказав: "Ми тебе вб'ємо". Потім я чув багато таких загроз.

На президентських виборах 1999 року набрав 0,35 відсотків голосів і посів 10-те місце з-поміж 13 претендентів. Нардеп останніх п'яти скликань. Востаннє пройшов під №58 блоку "Наша Україна — Народна самооборона".

Одружений. Має двох доньок.

7

тисяч гривень заробітної платні отримує початківець-суддя. Хто має вислугу, стаж, — понад 10 тисяч.

 

Зараз ви читаєте новину «"Восени народ буде готовий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути