вівторок, 11 грудня 2018 06:35

Воїнів ОУН-УПА визнали борцями за незалежність

Верховна Рада надала статус учасників бойових дій борцям за незалежність України у XX столітті. Ними визнали воїнів Української повстанської армії, війська отамана Тараса Боровця "Поліська Січ", Української народної революційної армії та збройних підрозділів Організації українських націоналістів. Закон набуде чинності за три місяці. Кабмін має розробити механізми надання пільг і статусу ветеранам визвольних змагань.

У парламенті також зареєстрували проект постанови про повернення провідникові ОУН Степану Бандері звання Героя України. У січні ­2010-го президент ­Віктор Ющенко наприкінці ­своєї каденції підписав указ про присвоєння. У квітні того ж року, після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича, Донецький окружний адміністративний суд скасував рішення.

"Ми завершили визнання боротьби УПА на державному рівні. З боями воно тривало із 2005 року. Я також підтримую ідею відновити в належному статусі Степана Бандеру", — написав у "Твіттері" віце-прем'єр-міністр України 50-річний В'ячеслав Кириленко.

— Це важливе політичне рішення й відновлення історичної справедливості, — говорить політолог Михайло Басараб, 41 рік. — Жодна успішна держава не відбулася без усвідомлення свого минулого. Невизнання воїнів ОУН-УПА було кричущою несправедливістю до людей, які боролися за Українську державу.

Це необхідно не лише причетним до повстанського руху. Їх залишилося небагато. Рішення має вагу для теперішніх українців та нащадків. Усунули подвійні трактування, предмет зайвої дискусії про роль ОУН-УПА в ­нашій історії. Разом із декомунізацією, поширенням української мови це рішення допомагає в утвердженні нації.

Безліч соціологічних досліджень показали, що люди в усіх регіонах переосмислили нашу історію. Почали позитивно оцінювати роль повстанської армії. Зрозуміли, що воїни жертвували життям заради спільного блага, боролися за незалежність країни. Більшість українців уже не перебувають під тиском радянської та російської брехні.

Ідея повернути Степанові Бандері титул Героя України є невдалою. Це звання має велика кількість так званих героїв СРСР чи Росії. Вони не зробили нічого доброго, натомість часто чинили зло Україні. Не варто ставити особу, яка поклала життя за нашу державність в один ряд із ними. Я погоджуюся з директором Інституту національної пам'яті ­Володимиром В'ятровичем. Він пропонує запровадити державну нагороду імені Бандери та преміювати нею справжніх українських героїв.

Зараз ви читаєте новину «Воїнів ОУН-УПА визнали борцями за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути