понеділок, 15 жовтня 2007 18:24

Ветерани Української повстанської армії марширували Києвом

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  На Софійській площі у Києві минулої неділі півсотні ветеранів Української повстанської армії приймали вітання із 65-річчям від дня її створення
На Софійській площі у Києві минулої неділі півсотні ветеранів Української повстанської армії приймали вітання із 65-річчям від дня її створення

Минулої неділі в Києві офіційно святкували 65-річчя створення Української повстанської армії. За кілька днів до цього президент Віктор Ющенко підписав відповідний указ. Також посмертно присвоїв звання Героя України командувачу УПА Романові Шухевичу.

Марш кількох тисяч прихильників УПА розпочинається зранку біля пам"ятника Тарасові Шевченку. Потім ідуть вул. Володимирською на Софійську площу. Сюди ж приходять близько 50 ветеранів Української повстанської армії.

Усього на площі більш як 4 тис. людей. Присутній син Романа Шухевича 74-річний Юрій. На великому плакаті напис: "ОУН-УПА — офіційне визнання". На інших — "Роман Шухевич — український герой" та "Україна понад усе!". Люди тримають державні прапори.

— Я лише намагався захистити свою родину, — розповідає про війну один із колишніх повстанців Федір Омельченко, 79 років. — Коли на таке святе посягають, то ти кого завгодно можеш убити. Але своїх, українців, ми не били.

На невеликій сцені виступають Тарас Петриненко, студенти-бандуристи, гурт "Тартак". Останні співають із десяток пісень. Одна з них — "Я не хочу бути героєм України, не цінує героїв моя країна".

Коли на таке посягають, то кого завгодно можеш убити

— Треба забрати нагороди у тих, хто їх не заслужив, і віддати людям, які щось зробили для України, — каже 35-річний лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський. — Ветерани УПА мають дуже мало в цій країні. Це неправильно, бо вони — частина історії. Дуже добре, що президент підписав указ про офіційне святкування річниці УПА.

Положинський зізнається, що не чекав такої холодної погоди. Тому з програми виключили багато повільних пісень. Біля сцени танцюють дев"ятеро хлопців із зачісками "оселедець". Один із них — 21-річний студент Політехнічного інституту Роман Орловський. Каже, що живе українськими піснями, говорить і думає по-українськи.

— Я прийшов підтримати людей, які колись воювали за наше спокійне сьогодення, — говорить він. — Знаю, що з боку комуняк та "вітренківців" готуються провокації. Це дуже погано. Ми ніколи не заважали проводити їм мітинги біля ленінів та їхніх вождів.

Прихильники Комуністичної партії та Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко протестували проти святкування 65-ї річниці УПА на Хрещатику. Масштабних сутичок із міліцією або між політичними опонентами не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Ветерани Української повстанської армії марширували Києвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути