четвер, 02 квітня 2020 07:30

Верховна Рада провела три засідання за добу

Автор: REUTERS
  31 березня о 00:42 президент Володимир Зеленський у Верховній Раді вітає депутатів. Вони проголосували за закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Рішення ухвалили 259 голосами. Ринок землі запрацює з липня 2021 року
31 березня о 00:42 президент Володимир Зеленський у Верховній Раді вітає депутатів. Вони проголосували за закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Рішення ухвалили 259 голосами. Ринок землі запрацює з липня 2021 року

— Шановні колеги, одягніть маски. Не "ні", а "так"! Апарат роздавав усім. Алергія? Зараз коронавірус, давайте подивимося, що краще, — каже голова Верховної Ради 36-річний Дмитро Разумков депутатам у парламенті 30 березня.

О 14:18 на позачергове засідання реєструються 292 нардепи. Вони в масках, пластикових окулярах і рукавичках. Депутат від "Слуги народу" 47-річний Микола Тищенко прийшов у захисному костюмі.

Засідання проводять на вимогу президента Володимира Зеленського. За 10 хв. ухвалюють три закони. Дозволяють лікувати коронавірус незареєстрованими в Україні препаратами, якщо їхню ефективність довели у низці іноземних держав. До кінця весни звільняють від штрафів платників єдиного соціального внеску. Хто через карантин не може користуватися нерухомістю, не платитиме за її оренду. Звільняють від податку на додану вартість ліки та медзасоби для боротьби з коронавірусом. Карантин додають до підстав для отримання допомоги по частковому безробіттю.

О 14:22 голосують за звільнення міністра фінансів Ігоря Уманського та міністра охорони здоров'я Іллі Ємця. Обидва пропрацювали 26 днів. Крім "Слуги народу", за це голосують фракції "Європейська солідарність" і "Голос".

Провалюють призначення керівниками Мінфіну Сергія Марченка і МОЗу Максима Степанова — не вистачає три та дев'ять голосів для необхідних 226. Не підтримують пропоновані урядом зміни до бюджету.

О 14:37 Разумков закриває засідання. У залі 326 депутатів. Відкриває наступне. Голосують за безперервне харчування військовослужбовців. Доручають спікеру підписати закони і направити їх президенту.

314 депутатів через 2 год. збираються на третє засідання. Із другої спроби призначають міністрами Марченка і Степанова. Крім "слуг", за першого голосує "Голос", за другого — "Опозиційна платформа — За життя", групи "За майбутнє" і "Довіра".

О 16:40 до зали заходить президент Володимир Зеленський. Йому стоячи аплодують. Новопризначені міністри складають присягу.

— Зараз усім складно, всьому світу, Україні. Сьогодні важлива підтримка економіки та людей, які працюють на підприємствах, — каже 42-річний Володимир Зеленський, знімає маску. — Важливо підписати меморандум із Міжнародним валютним фондом. Для цього є дві головні умови — закон про землю і банківський.

— Я теж виступатиму без маски, потім надягну, — каже з трибуни п'ятий президент, нардеп 54-річний Петро Порошенко. — В опозиції багато питань до влади. Але маємо розуміти, що поставлено на карту — дефолт України. Це знецінення гривні, інший курс валют, різке зростання безробіття, дестабілізація банківської системи. І заплатить за це український народ, лише для того, аби одному олігарху повернути банк.

267 голосами в першому читанні ухвалюють законопроєкт про функціонування банківської системи. За ним колишні власники фінустанов можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. Документ називають "антиколомойським" (бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов були власниками Приватбанку. Його націоналізували у грудні 2016 року. Судяться з державою. — ГПУ). Не підтримують ОПЗЖ, "Батьківщина" і група "За майбутнє".

Зеленський виходить із зали.

Майже 8 год. розглядають останні 700 правок із 4018 до законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Усі відхиляють.

Президент перед голосуванням заходить удруге. Об 00:42 ухвалюють закон про землі. Зеленський аплодує стоячи. Купувати землю зможуть лише громадяни України, компанії, засновані українцями, держава й місцеві громади. Ринок землі запрацює з 1 липня 2021 року. Мораторій на продаж діяв із 2001-го.

Хто прийшов у Кабмін Шмигаля

39-річний Сергій Марченко за освітою управлінець державними фінансами, кандидат економічних наук. Працював експертом у "Бендукідзе фрі маркет центр" (назва від імені реформатора з Грузії Кахи Бендукідзе. Серед засновників фонду — колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі. — ГПУ). Був заступником міністра фінансів в уряді прем'єра Володимира Гройсмана. Заступником голови Адміністрації президента Петра Порошенка. Торік балотувався до Верховної Ради за списком "Українська стратегія Гройсмана".

44-річний Максим Степанов за президентства Порошенка був головою Одеської обласної державної адміністрації. Закінчив Донецький національний медичний університет за спеціальністю "Хірургія". Друга вища освіта — міжнародна економіка. Працював у дочірній компанії Нафтогазу, заступником голови Державної податкової адміністрації, директором поліграфічного комбінату "Україна". За декларацією, разом із дружиною мають у банках і готівкою понад 28 млн грн, авто "Рейндж Ровер" і три "Лексуси", квартиру у столиці.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада провела три засідання за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути