четвер, 06 грудня 2007 17:16

В Україні розпочалася президентська кампанія

Майбутня доля демократичної коаліції безліч разів висіла на волосині.  Виступаючи 2 грудня перед загалом прибічників у палаці "Україна", Юлія Тимошенко наголосила: програшних варіантів для неї немає.

Більше того, вона знову педалювала теми негайного скасування армійського призову й повернення знецінених вкладів громадян в Ощадбанку колишнього СРСР — попередньо начебто вже зняті на погодження з партнерами з НУ-НС. Із того багато хто встиг зробити висновок: час до президентських виборів Тимошенко вирішила таки перебути в опозиції. А за два роки тріумфально в"їхати в ореолі захисника народних інтересів до головного будинку країни на вул. Банковій.

Проте вже за два дні після цього у країни з"явився спікер. А Тимошенко щиро домагалася обрання на цю посаду Арсенія Яценюка — чого вартий лишень особистий контроль за "таємним" волевиявленням усіх без винятку депутатів власного блоку. Це змушує думати: прем"єрське крісло "вже сьогодні" аж ніяк не втратило для Юлії Володимирівни своєї привабливості.

Можна дискутувати: чому парламент попри всі побоювання скептиків отримав таки голову за рекордно короткий термін? Очевидно, багато важив спонтанний, але блискучий хід — замість збирати бюлетені, БЮТ і НУ-НС вирішили просто контролювати їх. І "регіонали" проти цієї нової тактики опонентів нічого так і не вигадали. Але не менше важили й результати півторарічної роботи уряду Віктора Януковича. Один розважливий народний депутат з НУ-НС і аж ніяк не фанат Юлії Тимошенко в довірливій розмові з автором зізнався: я слухняно проголосую і за імперативний мандат, і за встановлення диктатури, аби тільки зупинити "бульдозерне" просування донецьких Україною.

Щодо президента Віктора Ющенка, то й він домігся своєї проміжної мети. Отримав у спікерському кріслі людину, що реально зможе опонувати монополізації влади майбутнім прем"єром і протидіяти аж надто ризикованим ініціативам очолюваного Юлією Тимошенко уряду.

На таку роль був відверто непридатний В"ячеслав Кириленко. Той погодився був навіть на фактичну федералізацію держави у проекті коаліційної угоди — аби лишень не дратувати зайвий раз Юлію Володимирівну й отримати омріяне спікерство. Не виправдав сподівань і ветеран Іван Плющ. Втім, чи не були останні події ланками ланцюжка, який мусив привести саме до обрання спікером Арсенія Яценюка? Це і непідписання сімома "нашоукраїнцями" коаліційної угоди з БЮТом, і скандальна позиція Івана Плюща, й "тимчасове" висунення кандидатури Кириленка...

Не виправдав сподівань і ветеран Іван Плющ

Проте інший висновок можна зробити вже нині: уперше за багато років у президії українського парламенту не буде носіїв "вічно живого вчення" — комуністів. Вони ще зранку 4 грудня погодилися на пропозицію: голоси за Яценюка в обмін на крісло першого віце-спікера для Адама Мартинюка. Але окрик із головного кабінету "регіоналів" ці плани поламав. І тепер Петру Симоненкові лишається лише кусати собі лікті — вдруге щось подібне комуністам уже, напевно, не запропонують.

Можна припустити: парламент із певними проблемами, але пройде етап завершення розподілу комітетів та обрання президії. Напевно, в ній опиниться "бютівець" Микола Томенко. Складніше буде з пакетом 12 законів. Особливо з окремими трьома — про імперативний мандат, про мораторій на продаж землі та про армію. Адже в НУ-НС зберігається тверде ядро з 20–30 депутатів, яке за жодних обставин не голосуватиме за останні запропоновані БЮТ редакції. Проте ціна питання настільки висока, що Юлія Володимирівна, можливо, змушена буде погодитися на певні компроміси.

А далі розпочнеться найцікавіше: що саме робитиме уряд Юлії Тимошенко?

На шляху до президентської посади Юлія Володимирівна буде кровно зацікавлена в тому, щоб зробити роботу уряду ефективною — і це безумовний плюс. Проте в умовах наближення виборів вона ніколи не наважиться на вкрай потрібні, але непопулярні реформи — і це безумовний мінус.

Більше того, прем"єр Тимошенко може піти й на відверто популістські кроки — адже й тему вкладів Ощадбанку з її риторики не усунуто. Вкидання 7 млрд грн напередодні виборів-2007 у вигляді різних пільг, виплат і підвищень уже стало одним із вагомих чинників 15-відсоткової інфляції. А якою вона буде, коли впродовж двох років вкинути 130 чи бодай 50 "незв"язаних" мільярдів?

Майже напевно Юлія Тимошенко розпочне гучну кампанію проти сьогоднішньої по-справжньому безмежної корупції. Але наскільки вона зможе бути послідовною в цьому, наступаючи на горло бізнесовим спонсорам власного проекту — залишається невідомим.

Очевидно одне: країна вже живе в умовах президентської кампанії. І це не покращує її справ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розпочалася президентська кампанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути