пʼятниця, 21 квітня 2017 07:20

У казну мало надійти 7,7 мільярда гривень, а надійшло 164  978 гривень і 48 копійок

 

"У держбюджеті на 2017-й збільшили фінансування Національного антикорупційного бюро з 482 до 774 млн грн на рік. Майже півтора з них піде на зарплату директору. Звітуючи взимку про результати 14 місяців реальної роботи, директор НАБУ Артем Ситник похвалився лише 115 млн грн. Їх вдалося повернути у бюджет із того, що вкрали корупціонери. Але детективи бюро розслідують 319 кримінальних проваджень, сума збитку за якими становить 85 млрд грн", — пише журналіст Максим Кречетов на сайті "Слово і діло".

16 квітня позаторік почало працювати Національне антикорупційне бюро. За два роки відомство розслідувало й направило в суд 57 справ. Річні доходи директора бюро Артема Ситника за цей час зросли із 906 тис. грн до 1 млн 454 тис.

— Пригадується минулорічний день народження НАБУ, — про­довжує Максим Кречетов. — Тоді оголосили про відкрите кримінальне провадження стосовно голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. Справу закрили. А знаєте, що це була за справа? Директор бюро тоді заявив, що Гонтарева може бути причетна до виведення мільярдів гривень з української банківської системи. А зараз НБУ обшукують у кримінальній справі з точно таким формулюванням. Нас тоді заспокоювали: триває перевірка заяв відставленого міністра економрозвитку Айвараса Абромавичуса. Він сказав, що кращий друг президента Ігор Кононенко намагається пролобіювати призначення своїх людей заступниками міністра й керівниками великих держпідприємств. Де кримінальні провадження? Їх немає. Тоді ж Ситник повідомив, що НАБУ перевіряє інформацію про наявність у мера Одеси Геннадія Труханова російського паспорта і двох десятків офшорних компаній. І що? І нічого".

"У країні досі не створили антикорупційні суди, а керівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й НАБУ звинувачують одне одного в бездіяльності і навіть шкідництві, — пише Кречетов.

— Зокрема, історія із публікацією НАБУ даних про причетність до "чорної бухгалтерії" Партії регіонів політтехнолога Пола Манафорта, який був членом штабу Дональда Трампа. Прізвищем Манафорта кругом розмахував один із головних друзів НАБУ, нардеп Сергій Лещенко. Однак після перемоги на президентських виборах у США республіканця Трампа в нашій Адміністрації президента від таких гучних і поки що не доведених викриттів сильно здригаються. Бо неясно, коли вдасться організувати розмову Порошенка з Трампом — до зустрічі того з Путіним чи вже після. Тут нас може чекати серйозна дипломатична поразка".

"Майже 50 кримінальних проваджень НАБУ стосуються корупції на 35 державних підприємствах. Дивно, що бюро не може назвати точну цифру кримінальних справ, — пише у блозі економіст 53-річний Олександр Охріменко.

— За попередніми оцінками, завдані цим підприємствам через корупційні правопорушення сумарні збитки перевищують 20 млрд грн. Цифра страшна, якби не "за попередніми оцінками". Що це за оцінки, на підставі чого і як вони будувалися? Або знову використовували "методи Стелі" (метод так званого наукового тику. — ГПУ). А це вже гра слів. У НАБУ стверджують, що торік на рахунки держпідприємств повернули 116 млн грн, розкрадання ще майже півмільярда гривень вдалося запобігти.

Є офіційні цифри Держказначейства. За планом 2016 року, в казну мало надійти 7,7 млрд грн за рахунок роботи бюро. А надійшло 164 978 грн і 48 коп".

Дещо прояснити ситуацію із діяльністю НАБУ міг би аудит. Однак призначення незалежного аудитора постійно зривають.

"Таке враження, що активісти-­ініціатори цієї реформи та їхні західні партнери взяли за мету передусім розширити громадський контроль над владою. Завдання державного будівництва й інституційного розвитку для них було явно вторинним. Виглядало так, що проти зіграної ватаги досвідчених корупціонерів і такого ж арбітра, на поле випустили окремих гравців. Не сформувавши з них однієї команди. Кожен із новачків кинувся боротися за м'яч самотужки. У підсумку, багато метушні й ганебне посміховисько", — пише політолог 39-річний Михайло Басараб.

Зараз ви читаєте новину «У казну мало надійти 7,7 мільярда гривень, а надійшло 164  978 гривень і 48 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути