вівторок, 19 травня 2009 17:05

Ющенко звільнив Балогу

Автор: фото: УНІАН
  Президент Віктор Ющенко (ліворуч) та глава його секретаріату Віктор Балога на з’їзді блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” 7 серпня 2007 року
Президент Віктор Ющенко (ліворуч) та глава його секретаріату Віктор Балога на з’їзді блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” 7 серпня 2007 року

Учора президент України Віктор Ющенко, 55 років, звільнив главу свого секретаріату Віктора Балогу, 45 років. Заяву про відставку той подав іще 12 травня.

— Я не бачу тут трагедії. Є перезарядка влади, яка назріла. Попереду виборча кампанія. Очевидно, частина суспільства хотіла б побачити інших людей, іншу тактику, відносини. Я думаю, що це гарний спосіб удосконалитися, а не повертати натомість голову весь час назад, займаючись критиканством, з"ясуванням стосунків і звинуваченнями, — так прокоментував подію Ющенко.

Він припустив, що екс-глава канцелярії може працювати у його виборчому штабі під час президентських виборів. Але після оприлюднення указу про відставку Балога опублікував заяву на інтернет-сайті своєї партії Єдиний Центр. "Переконаний, що ви не маєте морального права йти на президентські вибори. Принаймні, у цьому я вам не соратник, — заявляє він. Мовляв, Ющенко не виконав обіцянок, які давав українцям під час виборчої кампанії 2004 року. — Корупція та кумівство у владі, подвійні стандарти при прийнятті державних рішень стали буденністю. Прикро усвідомлювати, але ви нічого не зробили для очищення влади. Вам байдуже, що ваше ж оточення, як корозія, роз"їдає владу і державу. Коли я доповідав вам про кричущі факти, ви вдавали, що не чуєте".

Балога також звинувачує Ющенка в постійних конфліктах. "У жодній владній інституції чи політичній силі ви ніколи не бачили партнера. Дострокові вибори до Верховної Ради 2007 року давали можливість досягнення політичного компромісу, стабілізації влади. Ви не скористалися цією можливістю. Ви вдруге, після першого провального голосування, внесли кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду керівника уряду, хоча могли цього не робити. Від наслідків вашого рішення наша країна оговтається ще не скоро. Тому і ви, і Тимошенко не можете навіть претендувати на місце у владі. Ви обоє маєте піти".

Це гарний спосіб удосконалитися, а не повертати натомість голову весь час назад

В оточенні колишнього глави секретаріату натякають, що його відставка стала результатом бажання Ющенка помиритися з Тимошенко. Начебто для цього президент і пожертвував головним її ворогом.

— Не думаю, що відставка Балоги якось вплине на стосунки Ющенка і Тимошенко, — заперечує нардеп-"нашоукраїнець" Андрій Парубій, 38 років. — Вони мають різні погляди на майбутнє держави і світоглядні цінності. А після цієї заяви Балоги виникає запитання: його війна проти Тимошенко була справжньою чи лише грою? Багато хто говорив, що це більше додає прем"єр-міністру, аніж Віктору Ющенку. Можливо, все було узгоджено між Тимошенко і Балогою. А зміст його заяви свідчить про низьку культуру.

"Бютівці" подію коментують стримано. 47-річний Сергій Соболєв говорить:

— Час покаже, хто реально був ініціатором цих постійних конфліктів із боку Секретаріату президента — Віктор Іванович чи Віктор Андрійович. Політика інтриг приводить до необхідності якомога частіше міняти оточення, щоб воно тебе не з"їло. Бо все, що було зроблено Балогою за останній рік, робилося для пониження і так незначного рейтингу Віктора Ющенка. Так піднімався статус Балоги як керівника секретаріату.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко звільнив Балогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути