понеділок, 01 вересня 2008 18:07

Ющенко у Хотові згадував, як тікав до школи

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Президент Віктор Ющенко допомагає першокласнику перерізати стрічку під час відкриття нової школи у селі Хотів на Київщині
Президент Віктор Ющенко допомагає першокласнику перерізати стрічку під час відкриття нової школи у селі Хотів на Київщині

Учора вранці село Хотів поблизу Києва оточили міліціонери й інспектори Державної патрульної служби. Президент 54-річний Віктор Ющенко відкривав тут нову школу-гімназію.

О 8.00 до навчального закладу приїжджає міністр освіти Іван Вакарчук. Біля воріт охоронці просять його викласти з кишень речі та пройти крізь рамку металошукача. Голову Київської облдержадміністрації 50-річну Віру Ульянченко пропускають без огляду.

— Привіт, мамо, — цілує й обіймає її прес-секретар президента Ірина Ванникова, 32 роки.

На шкільне подвір"я пропускають лише учнів. Батьки спостерігають за святом Першого дзвоника через залізну огорожу. Дехто береться руками за прути паркана. Фотографи починають це знімати.

— Не фотографируйте! А то завтра выйдет статья "Родители за решеткой", — жартує один із охоронців.

Ульянченко розповідає "ГПУ", що селяни чекали на цю школу. Старе приміщення було мале, і понад 500 учнів навчалися у дві зміни.

— Школу почали будувати 1993 року, але "заморозили" до 2006-го, — каже вона. — Витратили 24 мільйони гривень. Ще 4 мільйони виділимо на будівництво стадіону.

Іде зустрічати президента за ворота. Він приїздить на 10 хв. раніше запланованого. Віктор Ющенко живе у селі Безрадичі, неподалік від Хотова.

Глава держави виходить із броньованого "мерседеса". Махає людям. Йому аплодують. Іде килимовою доріжкою на сходи школи.

Двоє ведучих вітають гостей і просять учнів покласти квіти до пам"ятника жертвам Голодомору — білий хрест, поряд із яким фігура Богородиці. Ющенко дивиться на монумент і щось каже Ульянченко.

Не фотографируйте! А то завтра выйдет статья "Родители за решеткой"

— Ми вже згадали про трагедію Голодомору 1932–1933 років, і ваше село теж її пережило, — говорить із трибуни президент. — Добре, що ми це пам"ятаємо, шануємо і передаємо історію дітям.

Віктор Ющенко згадує дитинство. Його мати була вчителькою, і малим він уже хотів до школи:

— Я не мав ще права йти, але пішов, і батькам довелося кілька тижнів мене вмовляти: "Вітю, повернися додому, бо ти ще маленький і таких ще не приймають".

Каже, за тих часів не було гарних умов для навчання. А нині діти мають оснащені класи та спортзалу. Додає, що для школи головне — це виховання українських патріотів.

Спускається до першокласників і веде їх до вхідних дверей. Разом із Ульянченко діти розрізають стрічку. Директор школи Галина Вівсяна запрошує гостей усередину. Учні з батьками залишаються надворі. У холі Віктор Ющенко роздивляється малюнки та вироби школярів, оглядає спортзал. За півгодини виходить. Тисне кільком людям руки, сідає за кермо "мерседеса" і їде.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко у Хотові згадував, як тікав до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути