пʼятниця, 28 листопада 2008 19:05

Ющенко закликав усиновлювати дітей

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Під час Всеукраїнського форуму усиновлювачів Олександра Майданник із Вінниччини (на передньому плані) та її рідна донька Вікторія сидять у театрі імені Івана Франка. Поруч стоїть маленька Вікторія, яку Олександра зі своїм чоловіком удочерили. Дівчинка глу
Під час Всеукраїнського форуму усиновлювачів Олександра Майданник із Вінниччини (на передньому плані) та її рідна донька Вікторія сидять у театрі імені Івана Франка. Поруч стоїть маленька Вікторія, яку Олександра зі своїм чоловіком удочерили. Дівчинка глу

"В Україні вже немає малюкового сирітства. Скоріше, є проблема, як усиновити дитинку до п"яти років. Стоять черги з батьків, які хочуть це зробити", — заявив минулого четверга 54-річний президент Віктор Ющенко під час першого Всеукраїнського форуму усиновлювачів.

У залі Національного драматичного театру ім. Франка збираються майже півтисячі батьків з усиновленими дітьми. Кожній родині дарують дві ляльки — козака та козачку в національному вбранні.

— Я усиновила одну незрячу дівчинку. І взяла на виховання ще п"ять дітей із дитячих будинків, — розповідає перед початком форуму в коридорі 40-річна Богдана Неволько із селища Великий Любінь на Львівщині. — Поки що ніяких проблем із фінансуванням у нас немає, держава допомагає. Але найбільше добрим словом і грішми нас підтримують друзі.

Біля жінки стоять три рідні дитини й шість прийомних. Усі туляться до неї.

— Колись ще моя мама казала, що важко жити в світі сироті. І це десь відклалося. Тому я взяла собі цих діток на виховання, — пояснює Богдана.

Президент заходить до зали разом із міністром сім"ї, молоді та спорту Юрієм Павленком та віце-прем"єром Іваном Васюником. Цілує свою старшу доньку Віталіну. Вона — голова Національної ради з питань благодійництва "Зігрій любов"ю дитину".

Павленко витирає сльози

На сцену виходять кілька матерів. Олександра Майданник із Вінниччини розповідає, як її сім"я усиновила глухоніму дівчинку Вікторію. Називає її донечкою-дюймовочкою. Жінка хвилюється. Час од часу замовкає, бо плаче. Дехто в залі теж схлипує. Павленко витирає сльози рукою, а Ющенко зітхає.

— Можна зробити казенну маму, казенний будинок. Але це не буде природно, — читає з папірця президент. — Адже справжню маму, тата, родину не зможе замінити нічого.

Каже, що цього року усиновили понад 2 тис. дітей, але ще більш як 30 тис. очікують нових батьків. Президента також непокоїть, що мало беруть у сім"ї дітей від 11 років. Закликає не бути до них байдужими. Дякує батькам і вручає державні нагороди.

— Ваша справа не тільки ощасливлює сиріт. Вона облагороджує все українське суспільство, — зауважує. — Своїм указом я оголошую 30 вересня Днем усиновлення. В цей день весь християнський світ відзначає свято Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко закликав усиновлювати дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути