Ексклюзиви
вівторок, 21 квітня 2009 17:04

Ющенко і Тимошенко провели разом Великодню ніч

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Президент Віктор Ющенко із дружиною Катериною під час Великодньої служби у Володимирському соборі. Позаду — прем’єр-міністр Юлія Тимошенко підпалює свічку у народного депутата з блоку НУ-НС Івана Плюща
Президент Віктор Ющенко із дружиною Катериною під час Великодньої служби у Володимирському соборі. Позаду — прем’єр-міністр Юлія Тимошенко підпалює свічку у народного депутата з блоку НУ-НС Івана Плюща

У ніч перед Великоднем о 21.30 до Софійського собору під"їжджає кортеж президента 55-річного Віктора Ющенка. Він сидить біля водія. На руках найменший син Тарас. Позаду дружина Катерина з доньками Софією та Христиною.

Біля входу президентську сім"ю зустрічає понад десяток охоронців. До храму простих людей не пускають. Проходять лише чиновники за спеціальними запрошеннями.

Напередодні Ющенко пропонував прем"єр-міністрові Юлії Тимошенко, голові Верховної Ради Володимирові Литвину та лідеру Партії регіонів Вікторові Януковичу разом відвідати Великодні служби. Приходить лише Тимошенко.

У Софії глава держави пошепки молиться зі священиками. Потім із дружиною та дітьми запалює свічки з благодатним вогнем. Далі те саме роблять інші присутні. Після служби президент оглядає виставку писанок у соборі.

Майже опівночі Ющенко і Тимошенко приїжджають до Володимирського собору.

— Дєлєгація на мєстє, — шепочуться між собою дві жінки про їхній візит.

Стають на лаву, аби краще бачити керівників держави. Президент із родиною попереду. За ними прем"єрка з урядовцями та депутатами.

У Ющенка гасне свічка. Міністр культури Василь Вовкун легенько постукує його по плечі й простягає свою. Підпалює. У доньки Софії злітає з голови хустка. Батько намагається поправити її, але нічого не виходить. Тоді дружина Катерина закручує хустину.

— На екрані вона така солідна, а в житті, як дитина, — пильно дивиться на Тимошенко одна із парафіянок собору. — І лице без зморшок. Мабуть, робить якісь процедури.

Люди фотографують керівників держави на мобільні.

Із патріархом Київським і всієї України-Русі Філаретом перші особи держави тричі обходять храм. Коли проходять церквою назад, Тимошенко вітається із людьми: "Христос Воскрес".

— Юлечка, здоровья тебе! — хапає її за руку жінка з натовпу.

Прем"єр цілує руку митрополитові

Тимошенко розтягує губи, ніби всміхається.

Перед високопосадовцями розкладають їхні кошики, накриті вишитими серветками. Філарет святить їх. Роздає політикам писанки. Тимошенко просить, аби дав і її охоронцеві.

Далі відвідують богослужіння у храмі Василя Великого Української греко-католицької церкви та в Андріївському соборі, який належить до Української автокефальної православної церкви. Дружини та дітей президента вже немає. Весь час Ющенко і Тимошенко стоять мовчки, одне на одного не дивляться.

Настоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Мефодій, 60 років, звертається до них, спершись на посох:

— Певен, що ви ввійдете в історію як віддані діти своєї держави. Ви працюєте для свого народу.

Дарує їм в"язку писанок. Ющенко ставить у свічник свою свічку й обертається до людей:

— Кажуть, що колись араби першими хотіли запалити благодатний вогонь. Не вийшло. Все-таки українці випередили їх, — усміхається.

Присутні й собі всміхаються. Останньою Ющенко і Тимошенко відвідують Києво-Печерську лавру. Служба відбувається на вулиці. Веде її митрополит Київський і всієї України Володимир. Підходить і вітається з чиновниками. Тимошенко бере благословення й цілує йому руку.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко і Тимошенко провели разом Великодню ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути