пʼятниця, 26 березня 2010 07:05

Уряд пропонує Москві створити газотранспортний консорціум

Прем"єр-міністр України Микола Азаров і керівник російського уряду Володимир Путін у четвер у Москві переглядали міждержавні газові угоди. Результатом переговорів має стати підписання у травні нової угоди про постачання російського блакитного палива.

— Необґрунтовано великі ціни на газ викликають проблеми для економіки України, — каже 62-річний Микола Азаров. — Тому під час зустрічі прем"єрів питання зниження ціни на першому місці.

Взамін за низькі ціни на газ урядовці пропонуються росіянам спільно експлуатувати українську газо-транспортну систему. Однак цього замало, дає зрозуміти Кремль. Росія хоче отримати можливість напряму продавати газ споживачам на території України.

— Якщо забезпечити "Газпрому" прямий допуск, іноземний гравець витискатиме з нашої економіки колосальні кошти, — каже експерт Олександр Палій, 33 роки. — Нібито держава виграє за рахунок зниження ціни газу, але Росія покриватиме "недобір" із кишень українських споживачів. Прямий постачальник теоретично може навіть диктувати, чи жити тому чи іншому підприємству. Це пряма загроза національній безпеці.

Перед Азаровим газові переговори в Москві вів перший віце-прем"єр Андрій Клюєв. Він виступає за передачу української труби консорціуму, який утворять Україна, Росія та ЄС. Інакше, пояснює, росіяни качатимуть газ у Європу в обхід України. Тоді держава не матиме ні дешевого газу, ні грошей за прокачку.

— Зараз у світі йдуть тенденції до зниження цін на газ. Тому для України ціна має стати меншою без додаткових поступок, — вважає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 36 років. — Але не треба лякатися й створення консорціуму. Слід, щоб Україна мала в ньому вирішальне слово, щоб це був оператор, незалежний від уряду.

— Команді Януковича й Азарова потрібна менша ціна на газ не для населення, а для того, щоб могли існувати їхні власні підприємства, — пояснює нардеп від БЮТу Олександр Гудима, 59 років. — Теперішні урядовці контролюють металургійну та хімічну галузі.



170


СТІЛЬКИ доларів має коштувати тисяча кубометрів російського газу для Україні, вважає віце-прем"єр з економічних питань Сергій Тігіпко. Таку ціну платить росіянам Білорусь. Україні 1 тис. куб. м газу обходиться у $305.

Зараз ви читаєте новину «Уряд пропонує Москві створити газотранспортний консорціум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути