пʼятниця, 02 листопада 2018 07:55

Українці заплатили Ахметову понад 700 мільйонів

Автор: WWW.KURS.IF.UA
  Рінат Ахметов б’є по м’ячу під час відкриття нового футбольного поля в донецькій школі №63, де він учився, вересень, 2013 рік
Рінат Ахметов б’є по м’ячу під час відкриття нового футбольного поля в донецькій школі №63, де він учився, вересень, 2013 рік

Як компенсацію за постачання електроенергії на окупований Донбас у 2014–2015 роках компанія ДТЕК Донецькобленерго олігарха 52-річного Ріната ­Ахметова отримала 713 млн грн.

Кошти перерахувала Національна комісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики й комунальних послуг. Донецький окружний суд розглядав позов тамтешнього обленерго проти Нацкомісії з 2015 року. Сума компенсації за цей час зросла з 548 млн грн до 713 млн грн.

Комісія вважала, що дотації по споживанню електроенергії надають тільки на підконтрольній території. Спиралася на рішення Ради нац­безпеки й оборони від 4 листопада 2014-го.

18 жовтня Касаційний адмінсуд Верховного Суду підтвердив, що рішення РНБО носило рекомендаційний характер.

Після Революції гідності й початку бойових дій на Донбасі Рінат Ахметов із Донецька перебрався до столиці. Його енергохолдинг ДТЕК контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в Україні. Прибуток компанії за перше півріччя цього року склав понад 5 млрд грн.

Ахметов очолює список найбагатших українців зі статками в $6 млрд.

— Рішення дати Рінату Ахметову ці мільйони є більш ніж несправедливим. Українців укотре ткнули носом, — каже колишній командир роти батальйону "Айдар" 45-річний Євген Дикий.

— Якщо у цивілізованих країнах державний бюджет є засобом перерозподілу коштів від багатших до бідніших, то в олігархічній Україні — все навпаки. Гроші забирають у найбідніших — для купки найбагатших. Бізнес цивілізованих мільярдерів окупний. Натомість, наші олігархи значною мірою живляться за рахунок державної казни. Вони паразитують на наших грошах, які викачують через різноманітні схеми. Як у випадку із "Роттердам+" (діє з квітня 2016 року; ціна вугілля в тарифі теплових електростанцій формується в результаті торгів на нідерландській біржі з урахуванням вартості його транспортування. — ГПУ).

Ахметов — один із тих, хто винен, що війна була розв'язана і триває. На початку "русской весны" він доклав великих зусиль, щоб на Донбасі на неї не було жорсткої реакції. Якщо в Одесі, Миколаєві, Харкові її подолали одразу, то в Донецьку — вичікували. А в цей час заходили російські підрозділи. В результаті почалася повномасштабна війна, за яку одному з тих, хто її розпалив, ми тепер ще й платимо компенсацію.

Ахметов утримує низку народних депутатів у Верховній Раді. Їхнє голосування є предметом торгу з виконавчою владою. Олігарх вкладає вкрадені у нас гроші в політичні проекти, отримує мандати, а далі конвертує їх у додатковий прибуток. На носі — президентські й парламентські вибори. Не виключено, що згадані мільйони осядуть у тіньових виборчих ­фондах.

Зараз ви читаєте новину «Українці заплатили Ахметову понад 700 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути